Claudiu Zamfir

Split TVA 2018: ANAF pregătește un nou formular, pentru renunțare sau aplicare

Thumbnail

Firmele care vor renunța la aplicarea opțională a mecanismului plății defalcate a TVA, cele care vor dori să aplice sistemul TVA split opțional, precum și societățile care vor fi obligate să treacă la acest mecanism de plată a taxei vor completa și depune la ANAF un nou formular, pregătit de Agenția Națională de Administrare Fiscală printr-un proiect de ordin scos marți în consultare publică.

ANAF vrea astfel să modifice actualul formular 086 și să-l redenumească "Notificare privind aplicarea/renunțarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA".

Modificările la formular și la proceduri se operează pentru că Legea nr.275/2017 a modificat sistemul Split TVA institut inițial de Guvern prin Ordonanța 23/2017.

Principalele modificări aduse de lege sunt:

  • începând cu data de 1 ianuarie 2018, aplicarea mecanismului plății defalcate a TVA devine obligatorie doar pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA care înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA peste un anumit cuantum sau se află sub incidența legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Celelalte persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA pot opta pentru plata defalcată a TVA, fiind obligate să notifice organul fiscal competent în acest sens.

 

  • Pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA care intră sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, după 31 decembrie 2017, obligaţia de a notifica organului fiscal competent aplicarea plăţii defalcate a TVA, până la data de 1 a lunii următoare celei în care aceștia au intrat sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

 

  • S-au stabilit și condițiile în care persoanele impozabile, care au aplicat mecanismul plății defalcate a TVA, fie opțional, fie în mod obligatoriu, pot renunța la aplicarea acestui mecanism.

Astfel, firmele care în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 au optat pentru aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA, folosind formularul 086 - Notificare privind opțiunea de aplicare a mecanismului de plată defalcată a TVA, vor putea renunța la sistemul Split TVA prin noul formular 086, care urmează să fie stabilit de ANAF și publicat pe site după această consultare.

Mai concret, noul formular 086 se va utiliza pentru:

- opțiunea de aplicare a mecanismului de plată defalcată a TVA, în temeiul prevederilor art. 2 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.275/2017;

- aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care intră sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, după 31 decembrie 2017, în temeiul prevederilor art. 2 alin. (6) din Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.275/2017;

- solicitarea de renunțare la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA, în temeiul prevederilor art. 2 alin. (10)-(12) din Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.275/2017.

Firma (sau împuternicitul/reprezentantul fiscal) înregistrată în scopuri de TVA întocmește documentul 2 exemplare,

Originalul se depune la organul fiscal, iar copia rămâne la persoana impozabilă.

ANAF arhivează formularul completat la dosarul fiscal al persoanei impozabile.

Noul formular (086) "Notificare privind aplicarea/renunțarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA" va conține rubrici adecvate fiecărei situații în care persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA au obligația să transmită organului fiscal notificări privind aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA sau renunțarea la aplicarea acestui regim.

Proiect Formular 086 - Split TVA by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
3097
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri