Ovidiu Popica

UPDATE: Ai sau vrei domeniu ".ro"? Noua tarifare ce urma sa se aplice de la 1 iulie 2017 tocmai a fost anulata!

Imagine principala
UPDATE: Ai sau vrei domeniu ".ro"? Noua tarifare ce urma sa se aplice de la 1 iulie 2017 tocmai a fost anulata!
Un grup de firme cu statut de partener ROTLD tocmai solicitse intr-o scrisoare deschisa consultari publice in legatura cu stabilirea tarifelor de inregistrare si mentenanta anuala a numelor de domenii ".ro". 18 din cele peste 80 de firme partenere ale Romania Top Level Domain cer institutiei din care face parte ROTLD "minim 3 luni pentru consultari publice" cu partenerii, asociatiile profesionale din industrie si utilizatorii de domenii ".ro" pentru discutarea noilor tarife care, spun semnatarii vor avea impact asupra costurilor pentru peste 900.000 de domenii .ro. ROTLD intentiona introducerea noului mod de tarifare, de la 1 iulie 2017, dar anuntase public cat va costa inregistrarea si mentinerea unui domeniu.  

Actualizare de seara: 

Ministerul Comunicatiilor a anuntat joi seara, intr-un comunicat, ca ICI - institutul din care face parte ROTLD - a anulat intr-o sedinta a Consiliului de Administratie hotararea anterioara cu privire la implementarea serviciului de inregistrare si mentenanta a domeniilor ".ro".

Citeste stirea actualizata:
 

Domenii ".ro": Noua tarifare pe care ROTLD urma sa se aplice din iulie 2017 tocmai a fost anulata. Urmeaza consultari si un proiect de lege

Introducerea tarifului de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile ".ro" ar fi urmat sa intre in aplicare incepand cu data de 01 Iulie 2017. Romania Top Level Domain - ROTLD, un serviciu de registru specializat al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI) care administreaza numele de domenii ".ro" a publicat anuntul general privind modificarea modului de tarifare pe pagina proprie de internet, la finalul anului trecut. 

Anuntul nu spunea cat vor fi noile tarife dar explica utilizatorilor - mai ales celor care au cumparate deja domenii - de ce e nevoie de modificarea modului de tarifare si cum se va achita, in functie de momentul cumpararii numelui de domeniu ".ro": inainte de 1 iulie 2012, respectiv dupa. 

In acest moment, utilizatorul - persoana fizica sau juridica - poate cumpara un nume de domeniu  (de exemplu: firmamea.ro) fie direct de pe site-ul rotld.ro unde completeaza un formular electronic si achita echivalentul a 61 de dolari SUA (inclusiv TVA), fie de la firme cu statut de partener acreditat al registrului. Odata achitata suma, detinatorul poate folosi numele domeniului fara alte costuri (cele de gazduire a domeniului - asa numitele servicii de hosting, nu tin de ROTLD). 

Cu alte cuvinte, o singura plata, o singura data; spre deosebire de alte registre de domenii, din alte tari, unde tariful de utilizare a domeniului este anual, cu posibilitatea platii anticipate pe mai multi ani si cu reinoire, la expirarea termenului.

Asadar, noua modalitate de tarifare nu este un caz special pentru domeniile ".ro". ROTLD spune chiar in anunt ca, in Europa, ultima tara, inaintea Romaniei, care a trecut la acest sistem, a fost Slovenia, in urma cu 4 ani. De fapt, discutia privind noul sistem de tarifare este mai veche insa introducerea sa a tot fost amanata. Firmele care fac negustorie cu domenii se asteptau deci la noul tarif insa mai toata lumea afacerilor online - in special detinatorii "colectiilor" consistente de nume ".ro" - astepta cu interes sa vada cat va costa anual detinerea unui domeniu.

La o prima intalnire, recenta, ROTLD a discutat, cu parteneri acreditati, noile tarife si modul in care acestea vor fi incasate: ar fi vorba de 39 de euro + TVA pentru cinci ani, respectiv 7,8 euro + TVA pentru fiecare an. ROTLD nu a confirmat cifrele: intr-o discutie cu StartupCafe.ro, seful serviciului administrare domenii ROTLD din ICI, Mihail Dumitrache a spus ca tarifele nu au fost facute publice. "Suntem la nivelul discutiilor cu partenerii acreditati, cand vom finaliza le vom anunta public." 

In anuntul publicat pe site, RoTLD scrie ca <<va transmite informatii si instructiuni importante la adresa de e-mail a detinatorului dreptului de folosinta cu privire la introducerea tarifului de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile ".ro".>>

Un grup de firme partenere cere insa, intr-o scrisoare deschisa publicata pe blogul firmei initiatoare, "mai multa transparenta si organizarea de consultari publice referitoare la introducerea tarifului anual". Documentul, sustinut de reprezentantii a 18 firme, solicita o perioada mai lunga de consultari - 3 luni -, publicarea online a propunerii detaliate a ROTLD, precum si, mai scriu semnatarii, "fundamentarea economica pe care se bazeaza propunerea de inregistrare pe minimum 5 ani". 

"Niciunul dintre partenerii prezenti la intalnire nu a negat necesitatea introducerii unui tarif anual de mentenanta, acesta fiind un standard de facto in industrie.  In timpul intalnirii, participantii au constatat ca exista mai multe puncte care trebuie discutate inainte de a stabili forma finala a introducerii tarifului anual de mentenanta. Partenerii ROTLD au oferit feedback extrem de valoros, cum ar fi:

  • Tariful de 39 euro + TVA pentru inregistrarea unui domeniu pe 5 ani, in loc de 7,8 euro + TVA pe 1 an este o masura neobisnuita in industrie si care face mai putin accesibile domeniile ".ro" 
  • Incarcarea extraordinara care se creeaza pe departamentele de plati si suport ale ROTLD si ale partenerilor in ziua de 1 octombrie a fiecarui an, cand ar fi termenul limita de plata pentru mentenanta tuturor domeniilor ￯.ro￯ inregistrate pana la data de 1 iulie 2012.
  • Reprezentatii ROTLD au estimat un numar de 300,000 de domenii pentru care se va achita tarif anual de mentenanta in perioada 1 iulie - 1 octombrie 2017." 
Daca afirmatiile semnatarilor scrisorii sunt corecte si registrul mentine propunerea privind modul de achitare a tarifului pe 5 ani, dintr-o data, pentru domenii cumparate inainte de 1 iulie 2012, in conturile ICI ar putea intra, in cateva luni, 11,7 milioane de euro, evident daca toti detinatorii decid sa pastreze domeniile si sa achite pe 5 ani inainte.

In scrisoare se mai afirma ca in acest moment "sunt peste 900,000 de domenii ".ro" inregistrate. Impactul deciziei ICI este unul major asupra tuturor utilizatorilor de domenii ".ro" si asupra multor categorii de companii din industria online."

Marii "colectionari", care au cumparat masiv nume domenii ".ro" inainte de expansiunea afacerilor pe internet, in speranta unor afaceri profitabile, s-ar putea trezi ca au de platit, intr-un timp relativ scurt, mii de euro daca vor sa pastreze domeniile. O socoteala simpla arata ca, pentru o colectie de 100 de domenii ".ro", mai vechi de 5 ani, pretul reinnoirii, in vara, pe urmatorii 5 ani, va fi 3900 de euro + TVA. 

Pe de alta parte, propunerea ROTLD ar putea duce la reintrarea in piata si poate chiar activarea unor domenii atractive, neutilizare acum din diverse motive. "Stabilirea tarifului de inregistrare si mentenanta anuala are de asemenea avantajul ca va duce la deblocarea numelor de domenii ".ro", care au fost inregistrate incepand cu anul 1993, si care in prezent nu mai sunt folosite, fie ca firmele ce le-au solicitat au disparut, fie ca persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume in prezent" se mai arata in anuntul ROTLD.     
 
Argumentele ROTLD pentru introducerea tarifului anual la domeniile ".ro":

Romania este singura tara din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanta anuala pentru domenii
Tariful de inregistrare si mentenanta anuala este o practica obisnuita si in alte tari din restul lumii
Tariful de inregistrare si mentenanta anuala este necesar pentru acoperirea costurilor initiale de inregistrare si a costurilor zilnice de mentinere in functiune a inregistrarii numelui de domeniu:

  • costuri pentru sistemul de nameservere
  • costuri pentru sistemul de inregistrare
  • costuri pentru serverul WHOIS
  • costuri pentru serviciul de "help desk"
  • costuri de dezvoltare hardware si software
  • costuri de intretinere si service
  • costuri pentru asigurarea unei mai bune securitati
Cand si cum ar urma sa se achite tariful: propunere ROTLD

  • pentru domenii ".ro" inregistrate inainte de data de 01.07.2012, detinatorii dreptului de utilizare au obligatia de a achita tariful de mentenanta anual in intervalul 01.07.2017-01.10.2017. 
  • pentru domenii ".ro" inregistrate in intervalul 01.07.2012 - 01.07.2017, tariful de mentenanta anual va fi achitat in momentul in care dreptul de utilizare a numelui de domeniu ".ro" este egal cu 5 ani de la data inregistrarii.

  • Tariful de inregistrare si mentenanta anuala a unui domeniu ".ro" se stabileste, la o valoare de referinta pentru Registrul de domenii .ro si asigura atat serviciul de inregistrare cat si o perioada de 5 ani de utilizare in conditii de securitate. 
  • Dupa expirarea perioadei de 5 ani, se va achita anual o valoare de referinta pentru Registrul de domenii .ro, necesara pastrarii serviciului de utilizare a domeniului .ro in conditii de siguranta. 

Sursa imaginii din articolDreamstime, cu drepturi de utilizare.
Parallax

Vizualizari
2281
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Sa curga baniiiiiii Astia de la ROTLD, sau cine-i in spatele acestei "initiative" se vede deja bogat. 900.000 x fie si pret minim is o gramada de bani. Ce "partid" politic isi baga nasol in oala cu ciolan?Sa faca bine sa puna o taxa moderata, altfel ii jecmaneala!
poza de profil
nu e corect Cred ca faceti gresit calculele. Ati scris ca pentru 100 de domenii >5 ani se vor plati 39000 euro. Un domeniu vechi e 8,7euro/an.
poza de profil
OPC De ce se pot modifica retroactiv termenii unui contract?
poza de profil
Ba nu au gresit! Pretul de 3900 EUR este corect pentru ca se specifica faptul ca prima plata va fi pentru 5 ani deci nu pentru 1 an cum ai inteles tu.
poza de profil
plata anuala Daca tot vor sa introduca plata anuala, atunci aceasta sa fie chiar anuala, si nu in avans pe 5 ani, adica un alt sistem "original", asa cum a fost si cel din cauza caruia lucrurile au ajuns in situatia actuala. Deci reinnoire an de an, cu pret anual si bineinteles cu toate facilitatile din secolul 21 pe care orice registrar de domenii le acorda: plata online, transferul domeniilor FARA taxa de reinnoire si FARA scrisoare prin posta etc.
poza de profil
Vor fi dati in judecata si reclamati la ANPC Atunci, in trecut, cand ICI a vandut un domeniu era un pret unic de 61 USD, fara precizarea ca vor putea introduce alte taxe in viitor.Ce e vandut, e vandut si gata. Daca vor suspenda un domeniu pentru ca nu isi plateste taxele, practic bunul vandut nu mai exista si deci se incalca DREPTUL LA PROPRIETATE, GARANTAT DE CONSTITUTIE!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri