R.A.

Topul celor mai neinspirati antreprenori, in 2015. Startup-uri faimoase ale caror sefi au dezamagit

Imagine principala
Topul celor mai neinspirati antreprenori, in 2015. Startup-uri faimoase ale caror sefi au dezamagit
​Revista americana Entrepreneur a publicat recent un top al celor mai “slabi” antreprenori ai anului trecut. Cateva dintre numele din clasament sunt bine cunoscute la nivel mondial,  sau conduc companii ale caror produse au ajuns in toata lumea. Iata lista antreprenorilor care au dezamagit cel mai tare in 2015.

10. Ryan Grepper, fondator si CEO, Coolest

Inventatorul cutiei frigorifice Coolest Cooler a reusit sa stranga peste 13 milioane de dolari pe platforma de crowdfunding Kickstarter, pana la finalul lui 2014. Aceasta finantare clasandu-se pe locul doi ca valoarea in topul finantarilor obtinute pe Kickstarter. Astazi, Coolest isi vinde produsele pe Amazon, inainte de a-si fi indeplinit obligatia de a livra produsele catre cei care au finantat compania prin platforma de crowdfunding. Vestea buna este, totusi, ca produsele exista, scrie entrepreneur.com. Dar, veste proasta este ca potrivit catorva review-uri, calitatea lor este mult sub cea promisa.

9. Sean Rad, fondator si CEO, Tinder


A plecat, s-a intors si s-ar putea sa plece iar de la conducerea Tinder. Aceasta instabilitate, si nu numai, l-au adus pe fondatorul aplicatiei de socializare si dating in lista din acest clasament. Mai mult, in ultima perioada a avut o serie de interviuri si declaratii in presa care ar putea aduce prejudicii companiei pe care o conduce, mai ales avand in vedere ca Match Group, care detine Tinder, s-a listat recent la bursa.De asemenea, sunt voci care il acuza ca ar fi incercat sa minta in legatura cu numarul de utilizaatori ai aplicatiei (9,6 milioane de persoane).

8. 50 Cent, rapper si antreprenor

Curtis James Jackson III, cunoscut sub numele 50 Cent, a reusit sa faca o avere din muzica, actorie si moda. A investit apoi intr-o companie de bauturi racoritoare energizante care a fost cumparata de Coca-Cola pentru 100 de milioane de dolari. Cu toate acesta, la mijlocul anului trecut rapperul a cerut intrarea sub protecţia legii falimentului, imediat dupa ce in urma unui proces pe care l-a pierdut a fost obligat sa achite despagubiri de 5 milioane de dolari.

7. Ivan Reedman, cofondator si CEO, Torquing Group

In mai putin de un an de la obtinerea unei finantari de 3,4 milioane de dolari prin platforma de corwdfundig Kickstarter pentru a lansa pe piata dronele comerciale Zano, compania condusa de Reedman a intrat in faliment. Suma obtinuta a fost la momentul respectiv una record pentru piata de crowdfunding europeana. Compania abia a reusit sa livreze cateva sute de drone din cele 15.000 promise.

6. Dan Price, fondator si CEO, Gravity Payments

Directorul companiei care se ocupa de procesarea cardurilor de credit a anuntat anul trecut ca va majora salariul minim pentru toti cei 120 angajati ai firmei, la 70.000 de dolari pe an, pentru urmatorii 3 ani. Mai mult, a anuntat ca isi va taia el salariu pentru a reduce cheltuielile. Salariu sau anual era de 1,1 milioane de dolari, de peste doua ori mai mare decat al altor sefi de la companii competitoare din piata. La scurta vreme dupa ce a anuntat majorarea salariilor angajatilor sai, fratele lui Dan Price (care detine 30% din companie) l-a dat in judecata, nefiind de acord cu aceasta decizie, care ar putea duce firma in faliment.


5. Ellen Pao, fost CEO, Reddit


In scurta perioada (circa 8 luni) in care Ellen Pao s-a aflat la conducerea platformei online Reddit “nu a reusit sa demonstreze altceva decat ca nu cunoaste deloc business-ul pe care il conduce si a indeparat aproape intreaga comunitate Reddit prin masuirile ei”, noteaza entrepreneur.com.

4. Tony Hsieh, fondator si CEO, Zappos

Dupa ce a reusit sa aduca retailerul online Zappos la o valoarea de 1 miliard de dolari si l-a vandut companiei Amazon, Hsiesh a simtit nevoia de a experimenta noi metode prin care sa isi conduca compania. A trecut la un nou sistem de managemnt, holacratia – adica a desfiintat ideea de ierarhie din cadrul companiei, deciziile importante, care pana atunci erau luate la nivel de conducere, sunt luate acum de anumte echipe de angajati. Aceasta strategie a dus la pierderea a mai bine de 14% din personalul companiei, care nu s-a putut adapta noilor reguli si a demisionat.

3. Gurbaksh Chahal, fondator si CEO, Gravity4

Dupa ce a fost nevoit sa se declare vinovat in nenumarate procese de violenta domestica si distrugere, a fost dat afara de la conducrea RadiumOne, actualul sef al companiei de publicitate online, Gravity4, se afla iar in lumina reflectoarelor dupa ce a fost arestat si este acuzat de discriminare, hartuire si multe alte infractiuni.

2. Maren Kate Donovan, fosta CEO, Zirtual


Startup-ul care a creat asistenul virtual Zirtual si care avea peste 400 de angajati a intrat in faliment. La lansarea pe piata compania lucra aproape in exclusivitate cu colaboratori, pe care sefa companiei s-a hotarat sa ii angajeze pe toti cu contracte cu norma intreaga ceea ce a destabilizat situatia fianaciara a firmei.

1. Elizabeth Holmes, fondatoare si CEO, Theranos


Compania care voia sa revolutioneze metoda de realizarea a analizelor de sange, fondata in urma cu 12 ani de Elizabeth Holmes si care a reusit sa obtina de-a lungul timpului investitii de peste 400 de milioane de dolari, fiind evaluata la suma colosala de 9 miliarde de dolari, trece printr-o perioada dificila. Publicatia Wall Street Journal a realizat, recent, o ancheta prin care aratat ca Theranos a folosit tehnologii de la alte companii, prezentandu-le ca fiind ale sale, iar analizeze pe care le realizeaza nu vin cu rezultate sigure. De aici, o serie de probleme au inceput pentru fondatoarea companiei.

Cisteste intreaga poveste a companiei Theranos

Sursa: Entrepreneur.com.
Parallax

Vizualizari
98
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
50 Cent Cazul lui Curtis Jackson este un pic mai complex. Exista un proces disjuns din primul (cel pe care l-a pierdut deja). Iar daca este gasit vinovat si in al doilea proces, va trebui sa plateasca o suma care se stabileste pe valoarea totala a activelor pe care le detine. Drept urmare, singura treaba inteligenta de facut este sa declare faliment personal si sa-si instraineze activele la pret de nimic, ca sa plateasca cat mai putin in cel de-al doilea caz. Cam ca politicienii de la noi cand divorteaza ca sa-si ascunda averea...

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri