Vlad Barza

Theranos - O poveste cu  analize de sange, tehnologii controversate si un "Steve Jobs feminin"

Imagine principala
Theranos - O poveste cu  analize de sange, tehnologii controversate si un "Steve Jobs feminin"
​Theranos, o companie creata acum 12 ani, promitea sa revolutioneze analizele de sange, reducandu-le la o simpla intepatura de deget. Compania valoreaza peste 9 miliarde dolari si se parea ca nimic nu-i poate sta in cale. Insa in ultimul timp a primit mai multe lovituri si viabilitatea tehnologiei dezvoltata este pusa la indoiala. Situatia arata ca sectorul aplicatiilor din domeniul sanatatii este unul complicat, iar startup-urile care ajung pe hartie sa valoreze multe miliarde de dolari, nu reusesc mereu sa convinga publicul cu produsele promise.

Theranos a fost fondata in 2003 de Elizabeth Holmes care acum are 31 de ani si a fost comparata cu Steva Jobs. Ideea business-ului a pornit de la frica ei de ace si scopul a fost ca analizele de sange sa se poata face mult mai nedureros si mai rapid.

In loc de seringi si nevoia de a extrage mult sange de la pacient, pentru analize, Theranos a dezvoltat o tehnologie prin care analizele se pot face pornind de la cateva picaturi de sange luate printr-o simpla intepatura in deget. Tehnologia foloseste un "nano-container" pentru colectarea mostrelor, iar Theranos a prezentat ideea ca fiind revolutionara.

Picatura de sange ajunge intr-un mic cartus special ce este introdus intr-un aparat de citire care analizeaza sangele si trimite prin wireless rezultatele in baza de date a companiei, aceste rezultate ajungand apoi la doctorul fiecarui pacient.

Cei de la Theranos spun ca picatura de sange e analizata foarte rapid si rezultatul e trimis imediat, nu ca la laboratoarele clasice unde poate dura si mai mult de trei zile. In plus, compania spune ca pot fi facute peste 30 de tipuri de analize de sange, pornind de la o cantitate infima de sange.

Elizabeth Holmes, CEO-ul companiei, a fost comparata cu Steve Jobs pentru ca are carisma si pentru ca a devenit cea mai tanara miliardara "self made" ea fiind cea care a creat compania, a dezvoltat-o si a facut-o sa valoreze aproape 10 miliarde dolari. In plus, ideea era extrem de atractiva: renuntarea la ace si posibilitatea de a face extrem de simplu analize de sange.

Parea ca totul merge bine si ca suntem in fata unei povesti castigatoare, insa in octombrie au iesit la iveala mai multe probleme.

O ancheta a Wall Street Journal a aratat ca Theranos a folosit tehnologii de la alte companii, prezentandu-le ca fiind ale sale, si nu a raporttat cand rezultatele testelor de sange s-au dovedit a fi discutabile.

Investigatia WSJ arata ca numarul de analize de sange ce pot fi facute prin metoda propusa este mult mai mic decat promitea compania. Holmes a spus ca acuzatiile sunt false, insa lucrurile nu s-au oprit aici fiindca a urmat un anunt cu consecinte mai grave.

Auitoritatea americana Food and Drug Administration spune ca inspectiile facute la companie au aratat ca device-urile propuse nu sunt suficient testate si nu au toate omologarile necesare, lucru extrem de grav.

A treia lovitura a venit de la gigantul farmaceutic GSK - pentru care cei de la Theranos au spus ca au efectuat teste. Ei bine, GSK a spus ca nu a avut niciun fel de legatura de afaceri cu Theranos in ultimii doi ani.

Cele intamplate arata ca in domeniul sanatatii startup-urile pot avea succes foarte greu fiindca trebuie sa NU promita prea mult, sa fie transparente, sa obtina absolut toate aprobarile si sa ramana cu picioarele pe pamant chiar si cand finantarile se aduna si totul pare ca va merge "struna' ani buni..

Cand un startup promite ca vine cu o idee incredibil de utila, trebuie sa si poata sa o puna in aplicare fiindca deja a creat asteptari care trebuie onorate. La Theranos promisiunile au fost generoase, dar s-a dovedit ca tehnologia nu era inca definitivata si sefii companiei s-au grabit sa promita prea mult, prea repede.

Apoi, desi CEO-ul a fost laudat de multi, problemele au fost la nivelul consiliului de administratie ai carui membri aveau in medie peste 70 de ani si prea putine in comun cu medicina, cu startup-urile si cu venture capitalismul. Doar doi dintre cei 12 membri au specializari in domeniul medical, iar in board era si un fost diplomat celebru: Henry Kissinger. Presa a scris recent ca s-a petrecut o mare schimbare, iar board-ul are mai nou doar cinci membri.

Theranos a gresit si cand a decis ca poate iesi public cu promisiuni mari, fara insa a avea toate aprobarile si omologarile. In domeniul medical acestea se obtin greu, iar in SUA autoritatile sunt extrem de severe. Compania avea aprobare pentru cateva teste si a depus documentele pentru a obtine aprobari si pentru altele, insa acuratetea metodei de testare a fost pusa la indoiala.

Companiei i s-a reprosat si lipsa de transparenta. A fost acuzata de secretomanie si ultimele probleme nu au fost gestionate prea grozav de departamentul de comunicare.

Viitorul poate spune daca Theranos va fi o poveste de succes sau va ramane doar la stadiul de idee frumoasa care a dezamagit. Insa daca va esua, multe mici companii medicale cu idei interesante vor avea de suferit fiindca le va fi mai greu sa convinga lumea. Asta fiindca "healthcare" este un domeniu unde concurenta cu gigantii este foarte grea, iar asteptarile sunt mari, fiind vorba de chestiuni de viata si de moarte, la propriu.

Surse: The Economist, Fortune, Wall Street Journal
Parallax

Vizualizari
554
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
hainele cele noi ale Imparatesei a venit vremea lui "imparatul e gol!" vedeti analiza lui J.L.Gasse - un veteran al tehnologiei din Silicon Valley - http://www.mondaynote.com/2015/10/18/theranos-trouble-a-first-person-account/

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri