Raluca Abrihan
În ulimii doi ani au apărut şi în România fonduri de investiţii de risc, de tip Venture Capital, o parte create de antreprenori români, care acum îşi caută firme în care să investească. Ce aşteptări trebuie să aibă firmele care vor bani de la aceşti investitori: Voi puteţi alege banii noştri sau ai altor fonduri de investiţii. Dar şi voi trebuie să plătiţi pentru ceea ce cumpăraţi de la noi – spune Radu Georgescu (GECAD Ventures), într-o discuţie cu Dan Mihăescu (GapMinder), Mihai Sfinţescu (Abilio Capital) şi Cristian Munteanu (Interplay Capital).
Un fond Venture Capital este ca un startup. Şi noi suntem antreprenori, care ne construim propriile companii, ne prezentăm fondurile de investiţii către alţi investitori la fel cum voi vă prezentaţi firmele către noi.
Să construieşti o companie înseamnă să încercăm să înţelegem ce este “produsul”, iar “produsul” nostru înseamnă să îţi oferim ţie bani şi cunoştinţe în plus. Fiecare fond VC are un tip diferit de produs aşa cum şi voi (n.red. startup-urile) aveţi diferite produse. Încercăm să ne poziţionăm diferit ca voi, cei care ne alegeţi pe noi, cei care vă oferim produsul nostru, iar voi veţi putea alege între noi, fie pe mine, fie pe Dan (n.red. Dan Mihăescu), în funcţie de nevoile startup-ului vostru. Iar unul dintre noi probabil este mai potrivit pentru voi, depinde de produsul vostru.
Construim aceste “produse” pe care le ducem către un LP, care este investitorul nostru, obţinem bani de la el şi încercăm să ne definim “produsele” noastre pentru a vi le putea vinde vouă, ulterior – Ceea ce înseamnă să vă oferim bani şi ajutor, pentru ca voi să ne puteţi alege banii noştri şi nu ai altora. Apoi, ne interesează să primim în schimb, pentru că şi voi trebuie să plăteţi pentru ceea ce cumpăraţi de la noi, acţiuni (equity). Interesul comun este în cele din urmă ca acele acţiuni să devină din ce în ce mai valoroase – a mai spus Radu Georgescu.
Georgescu este fondatorul grupului IT GECAD, care s-a transformat în urmă cu doi ani într-un fond de investiţii, GECAD Ventures. Printre cele mai recente investiţii ale acestui fond se numără startup-ul TypingDNA.
Purtăm mai multe “pălării”. Suntem în această afacere, ne vindem produsele, nu doar către voi (startup-urile) ci şi către investitorii noştri. Purtăm mai multe pălării în acelaşi timp: una dintre ele este pălăria unui investitor. Este raţională, concentrată pe criterii specifice pe care le aveţi şi voi ca investitori. Apoi, este pălăria prin care încercăm să vă formăm afacerea, startup-ul.
În funcţie de stadiul în care se află afacerea voastră şi în funcţie de cum ne potrivim – un VC încearcă să vă ajute în orice fel cu putinţă, dar să fie cât mai puţin intruziv, cu excepţia apariţiei unei probleme şi aveţi nevoie de sfaturi, de consultanţă de schimbarea unui CTO, poate un nou membru în echipă, poate un CMO. De orice e nevoie pentru ca firma în care investim şi noi să fie un succes – spune Dan Mihăescu, Founding Partner GapMinder – un fond de investiții de capital de risc, care vizează startup-uri inovatoare din România, cu un buget inițial de 26 milioane de euro.
Acest fond a fost creat ca urmare a selecției derulate de Fondul European de Investiții. Acesta este finanțat în majoritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014 - 2020, cu cofinanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Fondul va investi în următorii ani în firme aflate în faza de seed sume de până la 1 milion de euro și, potențial, încă 3 milioane de euro per firmă în runde ulterioare, precum și în start-up-uri aflate la prima rundă de investiții sau în faza de accelerare, în care investițiile vor fi de până la 100.000 euro.
Cred ca un Venture Capital este de fapt o bancă ce vrea să trăiască periculos, spus, în glumă, Cristian Munteanu, manager Interplay Capital, un fond care urmează să îşi anunţe finanţările disponibile pentru piaţa din România în următoarea perioadă.
Trebuie să te gândeşti doar la afacerea ta, nu te gândi la un investitor, cum poţi să îţi serveşti clientul mai bine şi ce trebuie să faci în acest sens. Acesta este de fapt punctul de pornire. Abia apoi începi să vezi ce fel de finanţare ai nevoie. Lucrurile diferă foarte mult, dacă eşti companie de soft sau de hardware, ai nevoie de capitaluri diferite, opreaţiunile sunt total diferite etc.
Pentru început trebuie să stabileşti pentru tine şi pentru echipa ta ce fel de traiectorie îţi doreşti. Bineînţeles, că aceasta se va schimba cât de cât pe parcurs, dar ai nevoie să începi de undeva. Iar apoi poţi să vorbeşti cu antreprenori care au mai primit finanţări VC, consultanţi sau adviser sau avocaţi şi să îţi dai seama, în funcţie de traiectoria stabilită, ce fel de investitor ai nevoie, pentru că, spre exemplu, poţi să începi printr-un accelerator, dacă eşti încă la început, asta este o opţiune. Sau poate nu ai nevoie de asta, poate găseşti un investitor de tip angel foarte bun şi de duci direct la stadiul de seed, sau poate afacerea ta se poate autofinanţa şi atunci de duci direct către o runda A de finanţare, şi aşa mai departe.
Asta presupune primul pas, să îţi dai seama care este de fapt planul tău, nu ce vrea investitorul de la tine, ci ce vrei tu de la el - a subliniat Mihai Sfinţescu, manager al fondului Abilio Capital.