Claudiu Zamfir

Investigație UE la jocuri video: Valve, acuzată că a împiedicat gameri din România să-și cumpere jocuri mai ieftine

Thumbnail

Șase companii internaționale de jocuri video, printre care firma americană Valve, care deține platforma de distribuție Steam, riscă amenzi din partea Uniunii Europene, sub acuzația că ar fi încălcat dreptul gamerilor din România și alte 7 state membre est-europene de a cumpăra liber jocuri din orice altă țară UE.

Vineri, Comisia Europeană a transmis oficial companiilor Valve, Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media și ZeniMax opinia sa, cum că aceste firme au încălcat regulile pieței unice a UE.

Valve - prin intermediul platformei sale Steam - distribuie digital jocuri video pentru PC de la fiecare dintre cele 5 studiouri vizate de investigația CE. În același timp, Valve oferă "chei de activare".

Consumatorii au nevoie de aceste "chei de activare" să poată juca anumite jocuri video  achiziționate de pe alte canale decât Steam, adică descărcate sau cumpărate pe suporturi fizice, cum ar fi DVD-urile. După achiziționarea anumitor jocuri video, utilizatorii trebuie să confirme "cheia de activare" pe platforma de distribuție Steam pentru a autentifica jocul și a putea să îl ruleze. Acest sistem este utilizat pentru o gamă largă de jocuri, inclusiv shootere, simulatoare sau sporturi, arată CE, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Opinia preliminară a Comisiei este că Valve și cei cinci editori de jocuri pentru PC au încheiat acorduri bilaterale pentru a împiedica gamerii din statele UE estice să-și cumpere și să joace  jocuri video din alte țări membre UE.

CE acuză astfel cele 6 companii de jocuri că au folosit practica de "geo-blocare", care încalcă normele europene antitrust.

Mai exact, Comisia Europeană este îngrijorată că Valve și cei 5 editori de jocuri au convenit, prin încălcarea normelor UE antitrust, să utilizeze chei de activare geo-blocate pentru a împiedica vânzările transfrontaliere de jocuri video din mai multe state membre (de exemplu, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și, în unele cazuri, România).

„Acest lucru ar fi împiedicat consumatorii să cumpere jocuri mai ieftine disponibile în alte state membre” - crede Comisia Europeană.

De asemenea, Bandai Namco, Focus Home, Koch Media și ZeniMax sunt acuzate că ar fi încălcat normele europene privind piața unică, prin faptul că au inclus în contractele lor cu alți distribuitori decât platforma Steam (deținută de Valve) clauze prin care de restricționare a exportului. Astfel, distribuitorii ar fi fost împiedicați să vândă jocurile produse de cele 5 studiouri în alte teritorii UE decât cele prevăzute în contracte.

Investigația Comisiei Europene a început în februarie 2017, dar nu a ajuns la final, opinia comunicată vineri fiind una intermediară.

Dacă vor fi găsite vinovate de încălcarea legilor privind libera concurență și piața unică europeană, cele 6 companii riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală. De asemenea, companiile vor fi obligate să renunțe la practicile considerate ilegale în UE.

Înființată în anul 1996 de antreprenorii americani Gabe Newell și Mike Harrington, Valve este una dintre cele mai mari companii de jocuri video din lume. Ca producător, Valve a realizat unele dintre cele mai populare jocuri în rândul gamerilor: Counter-Strike, Half-Life sau Dota 2. În 2003, Valve a lansat platforma online de distribuție Steam.

Parallax

Vizualizari
8430
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri