Claudiu Zamfir

Activități UBER interzise la Cluj, de judecător. UBER: Lucrăm doar cu operatori de transport autorizați

Thumbnail

Decizie importantă a justiției, la Cluj, care ar putea să fie repetată și în alte orașe, cu efecte asupra românilor care câștigă bani din transportul cu mașinile personale, cu UBER sau alte aplicații de ridesharing. Curtea de Apel Cluj a dispus încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de Uber. Aplicația vine cu precizări, vineri, arătând că la Cluj lucrează doar cu șoferi parteneri - operatori autorizați.

Potrivit Mediafax, Joi, Curtea de Apel Cluj a dat o decizie definitivă în procesul intentat Uber de Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania din Cluj-Napoca, dar şi de mai mulţi taximetrişti:

„Curtea de Apel Cluj dispune încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de pârâta SC Uber Systems România SRL constând în furnizarea de servicii de suport referitoare la verificarea documentaţiei prezentate de furnizori şi a stării autovehiculului, precum şi în sesiuni de informare a furnizorilor care doresc să utilizeze aplicaţia UBER, toate în legătură cu furnizarea de servicii de transport pe raza municipiului Cluj Napoca. Dispune publicarea dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de largă circulaţie, pe cheltuiala pârâtei. Decizia este definitivă şi executorie”.

Potrivit hotărârii Tribunalului Specializat Cluj adoptată anul trecut decizia va trebui publicată de Uber într-un ziar de largă circulaţie.

„Dispune încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de pârâtele SC Uber Systems România SRL şi Rasier Operations B.V, constând în furnizarea de servicii în domeniul transportului, implicând transportul de persoane fără deţinerea autorizaţiilor legale, pe raza municipiului Cluj-Napoca. Dispune publicarea dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de largă circulaţie, pe cheltuiala pârâtelor. Obligă pârâtele la plata în favoarea intervenienţilor a sumei de 60 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare”, se arată în documentul citat.

Uber intrase pe piaţa din Cluj-Napoca în august 2016.

Ce spun taximetriștii

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei de Monitorizare Taxi Transilvania, care a deschis în 2016 un proces împotriva Uber la Cluj-Napoca, după precizările făcute în speţa Uber la nivel european prin decizia de la finalul anului 2017 a CJUE, „iată că şi instanţele de judecată din România califică activitatea realizată de Uber ca fiind aceea a unui transportator care realizează activităţi de transport fără deţinerea de autorizaţii legale în acest sens”.

Ce spune UBER

Uber susține că aplicația sapoate continua să funcționeze și la Cluj.

„Decizia este dezamăgitoare, însă dorim să-i asigurăm pe pasagerii și pe șoferii parteneri care se bazează pe Uber în Cluj că aplicația poate continua să funcționeze. Între timp, am schimbat modul în care operăm, iar în prezent lucrăm doar cu operatori de transport autorizați. Multe țări din UE au reglementat serviciile de ridesharing precum Uber, oferind astfel mai multe opțiuni de mobilitate cetățenilor lor. Avem încredere că România se va alătura în curând acestui trend” - au declarat oficialii Uber, într-o precizare transmisă vineri StartupCafe.ro.  

Compania americană insistă că aplicația sa NU este interzisă, însă decizia justiției pare că sistează suportul tehnic oferit șoferilor parteneri de către Uber Systems România în Cluj.

„O primă analiză a deciziei Curții de Apel arată că parte a acțiunilor cerute de reclamanți au fost respinse și că serviciul Uber NU este interzis în Cluj. Cu toate acestea, se pare că decizia a dispus încetarea activităților de suport direct pentru șoferii parteneri oferite de către Uber Systems România în Cluj” - a menționat firma.

Cei de la Uber mai spun că „Guvernul României s-a angajat recent să reglementeze serviciile de ridesharing, în următoarele săptămâni, printr-o ordonanță de urgență”.

Între timp, însă, Guvernul a adoptat o ordonanță care elimină sintagma "în mod repetat" din Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi, fapt care îi va afecta în special pe şoferii Uber şi Bolt. Ar urma astfel ca șoferii care transportă persoane, în regim de taxi, fără a avea autorizaţie să fie sancţionaţi chiar de la prima abatare cu amenzi de până la 5.000 de lei.

Citește și:

Parallax

Vizualizari
8941
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri