Claudiu Zamfir

„Faci Uber” în București? Inspecția Muncii tocmai a amendat cu 200.000 lei o firmă cu activitatea „Alte transporturi terestre de călători - cod CAEN4939 - UBER” cu 827 de șoferi „la negru”

ridesharing-aplicatie-dreamstime

Inspectoratul Teritorial de Muncă București s-a apucat de controale la șoferii care fac un ban din transport tip ride-hailing, prin aplicație, iar acum a dat un comunicat de presă în care pomenește numele lui Uber.

În perioada 2 - 20 septembrie 2022, inspectorii de muncă susțin că au identificat 827 de persoane care prestau muncă „la negru” la o singură firmă, potrivit comunicatului oficial citat de agenția națională de presă Agerpres.

Potrivit ITM București, cele 827 de persoane „desfăşurau activităţi fără a avea încheiate în formă scrisă contracte individuale de muncă la un agent economic cu obiectul principal de activitate: <<Alte transporturi terestre de călători>> - cod CAEN 4939 - UBER”.

În București funcționeză mai multe aplicații prin care diverși șoferi, încadrați la terțe firme, fac transport de călători în sistem ride-hailing, dar ITM a menționat doar aplicația Uber în comunicat, referindu-se la codul CAEN respectiv. Ca principiu, în sistemul ridehailing sau ridesharing în care funcționează, Uber și alte aplicații asemănătoare nu au șoferii lor, angajați. Aceste aplicații sunt folosite ca intermediari ai serviciului de transport, iar șoferii respectivi sunt încadrați la alte firme sau în alte forme de organizare a activității lor.

De altfel, în urma controalelor, a fost aplicată o amendă contravenţională, în valoare de 200.000 de lei.

Controalele au avut loc în cadrul „Campaniei Naţionale privind exercitare unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri”.

„Controalele de acest gen se încadrează în strategia de acţiune a Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti privind combaterea muncii nedeclarate. Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti urmăreşte în continuare modul de respectare a prevederilor legale, desfăşurând acţiuni la nivelul municipiului Bucureşti, în toate domeniile de activitate” - mai spune ITM, în comunicat.

Parallax

Vizualizari
18755
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri