Claudiu Zamfir

VIDEO Patroni IMM: Trezoreria dă extrasul de cont pe niște fițuici lungi și semnezi cu un creion legat acolo

Thumbnail

Patronii cu firme mici și mijlocii (IMM), reuniți în principala organizație de profil, sunt nemulțumiți de faptul că Guvernul introduce plata defalcată a TVA pentru firmele plătitoare de TVA și nu consideră că le aduc beneficii reale oferta statului de a le deschide conturi gratuite la Trezorerie și facilitățile fiscale pentru cei care optează mai repede pentru sistemul TVA split. Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) mai spune că majorarea accizelor la carburanți va duce la creșterea costurilor pentru toate firmele.

Reaminim că Guvernul a decis ca de la 1 ianuarie 2018 firmele plătitoare de TVA să fie obligate să folosească sistemul TVA split, prin care trebuie să-și deschidă un cont de TVA separat, la o bancă sau la Trezoreria Statului, pentru plata separata a acestei taxe. Cei care optează pentru TVA split de bunăvoie de la 1 octombrie 2017 vor beneficia de o reducere cu 5 procente a impozitului pe profit (sau a impozitului pe venitul microîntreprinderilor, după caz) până la 1 ianuarie 2018, pentru a-și amortiza costurile cu introducerea anticipată a sistemului.

Florin Jianu, președintele CNIPMMR, nu vede un ajutor semnificativ în această facilitate.

Nu este un ajutor. La sfârșitul anului să ne uităm câte firme s-au înscris voluntar la TVA defalcat. E un indicator bun și ne dăm seama asupra necestății acestei măsuri” - a spus Jianu, luni, într-o conferință.

O altă facilitate promisă de Guvern este ca firmele să își poată deschide gratuit un cont lîn lei la Trezoreria statului, fără anumite costuri de administrare. Nici această ofertă nu-i satisface pe antreprenorii IMM, care reclamă informatizarea slabă a Trezoreriei.

Trezoreria funcționează de la 10 la 12. Și încă face socoteli pe fișe contabile, ca pe vremuri. Nu sunt informatizați aproape deloc” -a spus secretarul general al Consiliului IMM, Liviu Rogojinaru.

Extrasele de cont se dau pe niște fițuici lungi și au un creion legat acolo și scrii <<Am primit un exemplar>>” - a completat Jianu.

În context, patronii IMM acuză că sistemul TVA split îi va afecta pe antreprenorii cinstiți, în timp ce firmele incorecte vor continua să facă evaziune fiscală.

”Toate aceste măsuri nu vor avea efectul dorit și vor duce la un blocaj în economie, Întreprinzătorii corecți se conformează întotdeauna, iar măsurile pe care le iei pentru întreprinzătorii incorecți nu sunt și nu trebuie să fie de această natură birocratică și de supra-reglementare, pentru că ei vor lucra în continuare incorect și nu vor fi afectați de contul de TVA” - a spus Florin Jianu.

Jianu: Evaziunea se face cu concursul unora din ANAF

Jianu, care a fost ministru pentru Mediul de Afaceri la începutul guvernării PSD-ALDE, pentru o scurtă perioadă, consideră că în locul TVA split Guvernul ar trebui să combată evaziunea fiscală cu ajutorul unor sisteme informatice la ANAF.

”I-am spus ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, când era secretar de stat, că soluția este informatizarea ANAF. E foarte simplu ca printr-un soft să detectezi persoanele străine care își înregistrează firme în România și să le trimiți un control preventiv de la ANAF. Sunt firme care nu plătesc TVA un număr de luni, ani și e foarte simplu să le detectezi cu un soft și să faci un red alert în sistemul informatic și să trimiți controale la acele firme” - susține Florin Jianu.

El mai acuză că evaziunea fiscală la TVA se poate face numai prin complicitatea unor funcționari din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.  

Fără concursul celor care lucrează în ANAF, evaziunea fiscală nu este posibilă într-o țară, pentru că banii pot fi detecați, poți să vezi de unde și încotro merg. Deci nu e nevoie să introduci măsuri care blochează economia” - susține liderul Consiliului Național al IMM-urilor.

Efectele negative ale TVA split pentru firme, în opinia CNIMPPR

Potrivit Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, mecanismul privind plata defalcată a TVA va avea efecte negative semnificative asupra IMM-urilor:

  • costuri suplimentare generate de modificarea sistemelor informatice contabile;
  • costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare;
  • afectarea cash flow-ul și blocarea banilor, deoarece pentru procedurile ANAF nu sunt prevazute termene de aprobare şi sancţiuni;
  • creșterea birocrației: dublarea numărului de plăți, măsuri suplimentare de verificare și de management pentru TVA (obligația contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligația de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA afferentă achizițiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA și de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor);
  • efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt: instituirea plății defalcate a TVA voluntar imediat și obligatoriu începând cu 01 ianuarie 2018;
  • neclarificarea tuturor aspectelor procedurale (exp. pentru factoring, rețineri de garanții de bună execuție, sume achitate pe baza facturilor de decontare, în numele și contul altei persoane impozabile, compensări, etc.), în condițiile în care se majorează semnificativ amenzile.

Patronii IMM condamnă și majorarea accizelor la carburanți

Antreprenorii reuniți în Consiliul Național al IMM-urilor condamnă și majorarea accizelor la benzină și motorină cu 32 de bani pe litru, în dpuă etape, din septembrie 2017.

Ei se plâng că accizele suplimentare vor avea următoarele efecte

  • Vor crește costurile de transport ale tuturor IMM-urilor.
  • Vor crește preșurile tuturor produselor și serviciilor,
  • Va afecta completitivitatea IMM-urilor românești la export, existând în UE țări cu prețuri mai mici la motorină și benzină,
  • Va afecta creșterea economică și locurile de muncă în sectoarele de activitate cele mai afectate de această creștere a accizelor (transporturi, comerț, agricultură, industria prelucrătoare etc.).

În schimb, majorarea accizelor nu va rezolva problemele Guvernului, legate de deficitul bugetar, mai cred patronii IMM.

Citește și:

Parallax

Vizualizari
4441
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri