CZ

Split TVA, modificat în Senat: Cui se va aplica obligatoriu. Descarcă amendamentele

Thumbnail

Sistemul plăți defalcate a TVA se va modifica, a decis marți plenul Senatului, dar pentru aceasta va fi nevoie și de votul Camerei Deputaților. (Vezi la finalul articolului raportul cu modificările admise).

Conform modificărilor votate în Senat, de la 1 ianuare 2018, vor avea obligația să folosească  cel puțin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA pentru încasarea si plata TVA, care se afla în cel puțin una dintre următoarele situații:

  • a) la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA, cu exceptia celor pentru care s-a obtinut esalonarea la plata, in cuantum mai mare de: 1500 lei in cazul contribuabililor mari, 1000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei in cazul contribuabililor mici si 100 de lei in cazul contribuabililor persoane fizice;

 

  • b) incepand cu 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA  mai vechi de 30 de zile de la scadenta, cu exceptia celor pentru care s-a obtinut esalonarea la plata, in cuantum mai mare de: 1500 lei in cazul contribuabililor mari, 1000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei in cazul contribuabililor mici si 100 de lei in cazul contribuabililor persoane fizice;

 

  • c) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Firmele obligate la plata defalcata a TVA vor putea renunța la măsura în termen de 6 luni de la data de la care nu se mai află în situația care a condus la instituirea split TVA.

În schimb, firmele care optează benevol pentru sistemul de plată deflacată a TVA vor beneficia mai depate de doua facilitați fiscale:

  • O reducere de 5% din cuantumul impozitului pe profitul aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017.
  • Anularea penalităților de întarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017.

Firmele care au optat pentru sistemul split TVA vor putea renunța la acest mecanism la sfârsitul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la data la care au început să-l aplice.

Modificările au ost operate în Comisia de buget-finanțe a Senatului, cu susțâinerea coaliției de guvernare și a Guvernului, în urma protestelor antreprenorilor. Cei mai mulți dintre oamenii de afaceri au cerut însă chiar elimnarea cu totul a split TVA.

Amendamentele admise la TVA Split:

Modificari Split TVA by Claudiu on Scribd

Ordonanța 23/2017, privind instituirea TVA Split:

 

Ordonanta 23-2017 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
922
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri