Constantin Pescaru

Taxarea bogăției nu va funcționa, pentru că mulți o vor ocoli cumva, spune un economist premiat cu Nobel

Thumbnail

Taxarea bogăției a revenit în discuție la nivel mondial, în contextul în care pandemia a accentuat diferențele dintre săraci și cei avuți, precum și dintre companiile foarte profitabile (chiar și în vremuri de criză) și cele care abia mai supraviețuiesc. Însă un economist premiat cu Nobel consideră că o astfel de idee nu ar avea efectul scontat pentru simplul motiv că cei vizați vor găsi metode să nu plătească această taxă - așa cum au făcut și cu alte ocazii.

Pandemia a mărit falia dintre bogați și săraci - în ultimul an, cei mai înstăriți oameni din lume și-au sporit averile cu 540 de miliarde de dolari, în timp ce 54 de milioane de persoane nu mai fac parte din clasa de mijloc și trăiesc acum la limita subzistenței. Așadar, se caută soluții la nivel global. Iar una dintre propuneri este taxarea bogăției.

De fapt, Fondul Monetar Internațional (FMI) este unul dintre forurile care susțin necesitatea unui astfel de bir. Mai exact, FMI propune ca persoanele cu venituri mari și companiile care au prosperat în timpul pandemiei să plătească taxe și impozite suplimentare, pentru o perioadă, ca semn de solidaritate pentru cei care au fost loviți din plin în ultimul an de criză. Astfel, se va da un semnal că efortul este unul colectiv în lupta cu pandemia de COVID-19 și, totodată, se vor crea niște rezerve de bani, care vor putea fi folosite ulterior.

Însă un economist premiat cu Nobel consideră că acest plan are un defect major. Într-un interviu acordat Bloomberg, Angus Deaton a precizat că mulți dintre cei care ar fi vizați de taxele și impozitele suplimentare vor încerca să le eludeze - iar o parte dintre ei vor și reuși. Deși e vorba de o măsură temporară, el spune că există întotdeauna posibilitatea ca să devină permanentă. Iar asta nu le-ar conveni multora.

Angus Deaton, premiat cu Nobelul pentru Economie în 2015, nu e singurul care a atras atenția asupra acestui aspect. Și miliardarul Leon Cooperman a spus fix același lucru în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune CNBC. Mai mult, un studiu recent confirmă tendința celor mai înstăriți să fugă de taxare: numai în SUA, aceștia au reușit să ascundă miliarde de dolari de Fisc.

Președintele american Joe Biden nu s-a declarat explicit în favoarea acestei idei, însă sprijină ideea creșterea taxei pentru corporații. „Nu încerc să pedepsesc pe nimeni, dar, la naiba, poate pentru că provin dintr-un cartier în care locuiesc oameni din clasa mijlocie, așa că m-am săturat ca oamenii obișnuiți să fie dați la o parte”, a transmis șeful de la Casa Albă într-un discurs în care a explicat de ce vrea să crească taxa pentru corporații.

În România nu prea se mai discută despre o supraimpozitare a averilor din 2010 încoace, însă statisticile sunt îngrijorătoare. Aproape un sfert din populația țării noastre trăiește sub pragul sărăciei. În același timp, mortalitatea în rândul copiilor ne situează pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a de două ori mai mare decât media la nivelul UE.

Parallax

Vizualizari
1307
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri