Denisa Crăciun

Taxarea suplimentară a concediului medical în 2024: 10% pentru salariați, inclusiv PFA

doctor-pacient

Din 2024, salariații români care intră în concediu medical vor primi indemnizații mai mici. Acestea vor fi taxate suplimentar, cu 10%, reprezentând contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS). Sunt, totuși, și câteva situații care sunt scutite de la plata CASS.

Prin noua OUG „trenuleț” 115/2023, publicată pe 15 decembrie 2023 în Monitorul Oficial, Guvernul a decis că:

„La articolul 155 alineatul (din Codul fiscal - n.r.) (1), după litera h) se introduce o nouă literă, lit. i), cu următorul cuprins:

„i) indemnizații de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare”.

Astfel, conform acestor prevederi, indemnizațiile de asigurări sociale (indemnizațiile de concedii medicale), vor fi taxate cu 10% pentru CASS. Această modificare introdusă prin OUG „trenuleț” se adaugă taxei de 10% și contribuțiilor de asigurări sociale (CAS), deja existente. 

Există, totuși, și câteva excepții. Potrivit OUG 115/2023, indemnizațiile acordate în urma accidentelor de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002, nu vor fi impozitate cu CASS. 

Conform OUG 115/2023, Agențiile Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă vor reține CASS pentru șomerii care beneficiază de indemnizații de asigurări sociale de sănătate, iar Casele Naționale de Asigurări de Sănătate pentru cei care, printre altele: realizează în România venituri salariale și alte venituri asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte; sau pentru femeile care nu mai sunt asigurate și au indemnizație de maternitate.

Totodată,  de noua taxare vor fi afectați și angajații care se asigură voluntar pentru concedii medicale, precum persoanele fizice autorizate (PFA) sau profesioniștii liberali. 

Potrivit OUG nr. 158/2005, concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asiguraţi, sunt:

  • „a) concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;
  • concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
  • c) concedii medicale și indemnizații pentru maternitate;
  • d) concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;
  • d^1) concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice;
  • e) concedii medicale și indemnizații de risc maternal care se acordă persoanelor asigurate în condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările și completările ulterioare”.
Parallax

Vizualizari
11960
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri