Claudiu Zamfir

Comisia Europeană cere Guvernului României să elimine sistemul Split TVA

Thumbnail

Comisia Europeană a deschis o procedură de sancționare a României și cere guvernului să renunțe la mecanismul plății defalcate a taxei pe valoarea adăugată - Split TVA - impus unor firme de la 1 ianuarie 2018.

Joi, Comisia a decis  să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, în cadrul procedurii de infringement privind Split TVA, potrivit unui comunicat de presă transmis de executivul comunitar publicației StartupCafe.ro.

De la 1 ianuarie 2018, România aplică acest mecanism alternativ de colectare a TVA în care TVA-ul este plătit într-un cont blocat separat, „ceea ce creează o sarcină administrativă majoră pentru întreprinderile oneste care își desfășoară activitatea în această țară” - spune Comisia.

Această dispoziție este obligatorie pentru anumite firme, care trebuie să deschidă un cont bancar de TVA blocat separat. Clienții lor trebuie să împartă plata facturii, achitând TVA separat în contul de TVA al furnizorului.

Contribuabilul poate utiliza suma colectată în contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA către trezorerie și către furnizorii săi.

Comisia atrage atenția că măsurile contravin atât normelor Uniunii Europene în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât și libertății de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).

Scrisoarea de punere în întârziere adresată joi României urmează unei comunicări adoptate tot joi de către Comisie, prin care se respinge o cerere din partea României de derogare de la normele UE în acest domeniu, din cauza preocupărilor legate de principiul proporționalității și de compatibilitatea cu tratatul.

În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităților române - următorul pas în procedura de infringement.

Split TVA 2018 - cum se aplică

Mecanismul split TVA s-a aplicat mai întâi opțional de la 1 octombrie 2017, iar de la 1 ianuarie 2018 a fost impus unor categorii de firme.

Astfel, au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea și plata TVA, și instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puțin una din următoarele situații:

  • a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligații fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu excepția celor a căror executare silită este suspendată în condițiile art. 235 din Codul de procedură fiscală,

- în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari,

- 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii,

- 5.000 de lei pentru restul contribuabililor (firme mici, microîntreprinderi etc. - n.r.),

dacă aceste obligații nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018;

 

  • b) începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligații fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedură fiscală, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadență, cu excepția celor a căror executare silită este suspendată în condițiile art. 235 din Codul de procedură fiscală,

- în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari,

- 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii,

- 5.000 de lei pentru restul contribuabililor (firme mici, microîntreprinderi etc. - n.r.);

 

  • c) se află sub incidența legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență".

 

Și firmele înregistrate în scopuri de TVA care nu au obligația deschiderii unui cont de TVA sunt afectate de acest mecanism, dacă au ca furnizor o firmă obligată să aplice acest sistem:

Persoanele impozabile, cu excepția instituțiilor publice, înregistrate în scopuri TVA, au obligația să plătească contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii într-un cont de TVA al furnizorului/ prestatorului care aplică mecanismul plății defalcate a TVA”, prevede legea.

De la această obligație firmele sunt exceptate în 3 situații:

  • când plata nu se face direct de beneficiar către furnizor sau prestator,
  • când plata se face în natură sau prin compensare,
  • la finanțarea acordată de instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare prin preluarea creanțelor.

Contul TVA se debitează cu TVA achitată la bugetul de stat, precum și cu plata altor obligații bugetare.

Firmele care plătesc greșit în cont TVA vor fi penalizate cu 0,06% pe zi din sumă începând cu ziua efectuării plății eronate până la data corectării acesteia.

Consultă mai jos ordonanța 23/2017, în forma Guvernului și coroborează cu modificările operate prin Legea de aprobare și modificare a ordonanței, adoptată de Camera Deputaților.

Ordonanta 23 Split TVA by Claudiu on Scribd

Legea Split TVA by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
2569
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri