Denisa Crăciun

Sistemul RO e-Factura: Nou ghid ANAF

ghid anaf

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a realizat un nou ghid privind tipurile de facturi utilizate în sistemul național de facturare electronică RO e-Factura.

Ghidul PDF conține informații despre tipurile de facturi utilizate în e-Factura și codificări specifice ale acestora, codurile de TVA și dublarea facturilor în sistem și reguli generale de completare a facturilor.

Vezi AICI Ghidul de utilizare a codurilor dedicate tipurilor de facturi, a diverselor categorii de TVA, precum și a altor reguli, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

Amintim că de la 1 iulie 2024, a început o nouă etapă a obligațiilor privind utilizarea sistemului e-Factura de către firme, persoane fizice autorizate (PFA) și alte persoane juridice pe relația business to business (B2B) - în raport cu alte persoane juridice. 

Astfel, a devenit obligatorie transmiterea facturii electronice prin sistemul RO e-Factura (facturare), în termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii. Practic, de luni, 1 iulie 2024, facturile pe hârtie sau primite pe e-mail nu mai pot fi înregistrate în contabilitate. Acum, firmele (inclusiv PFA) mai pot înregistra doar facturile primite în Spațiul Privat Virtual (SPV), cu semnătură electronică. Pot fi descărcate apoi din SPV sau puteți folosi un soft de facturare de pe piață. 

Termenul pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii.

Se aplică amendă de 15% din valoarea facturii pentru:

  • emitentul care nu transmite factura către beneficiar folosind sistemul RO e-Factura
  • destinatarul care primește și înregistrează factura B2B emisă de operator economic stabilit în Romania, prin alte mijloace decât sistemul RO e-Factura

Se aplică amendă pentru încălcarea termenului de transmitere a facturii electronice prin e-Factura în termenul de 5 zile calendaristice:

  • 5.000-10.000 lei - persoanele juridice contribuabili mari,
  • 2.500-5.000 lei - persoanele juridice contribuabili mijlocii,
  • 1.000-2.500 lei - celelalte persoane juridice și persoanele fizice.

Parallax

Vizualizari
3250
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri