de Redacția StartupCafe.ro

Șeful Consiliului Fiscal, despre impozitul pe micro: Sunt șefi care prin „microîntreprinderi de fapt își iau salariile, plătesc mai puțin”

firme

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a susținut, marți la o conferință, că în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în studiul Băncii Mondiale, al Fondului Monetar, se prevede eliminarea portițelor fiscale, potrivit HotNews.ro.

„La regimul microîntreprinderilor se practică... de fapt acolo nu se plătește TVA. Mulți prin microîntreprinderi de fapt își iau salariile, plătesc mai puțin. Sunt șefi de întreprinderi care primeau altfel salariile. Știm foarte bine lucrurile astea. În societatea românească există multă ipocrizie, minciună, limbaj dublu”, a spus Dăianu la o conferință organizată de Profit.ro.

El susține că trebuie ca trebuie acceptat faptul că România nu mai este ce a fost.

„Este o țară care are multe însușiri de stat european modern. Nu numai Statul a făcut modernizare în România. De fapt, a făcut clasa antreprenorială. Asta se vede între orașe, consilii județene: sunt oameni gospodari”, a afirmat el.

În opinia sa, un regim fiscal trebuie să aibă câteva caracteristici: să fie echitabil și corect.

„Conformarea trebuie să măsoare nu numai modul în care cetățenii, întreprinderile își plătesc taxele și impozitele. Ilustrează și încrederea. Conformarea are multe săgeți îndreptate către funcționarea societății. Trebuie să fie echitabil în sensul că anumite grupuri nu sunt scutite de a plăti taxe și impozite. Poți să ai un regim fiscal care să privilegieze o perioadă de timp anumite sectoare economice. În toată lumea se face așa ceva”, a explicat Dăianu.

Conform declarațiilor sale, ca să faci așa ceva, să subvenționezi în condițiile moderne, trebuie să ai spațiu fiscal.

„Regimul fiscal a fost și este un șvaițer. S-au acordat atâtea privilegii și au fost discriminări. Eliminarea portițelor înseamnă schimbare de regim. Portițele făceau parte din regimul fiscal. Nu erau la mica înțelegere între ANAF și plătitorul de taxe și impozite”, a spus Dăianu.

Referindu-se la eficiența cheltuielilor a spus: „Unde este eficiența? Vedem atâtea investiții: drumuri care se surpă după un an, poduri la care se rupe ceva. Vă dați seama câte costuri de întreținere și de a interveni din nou? Noi discutăm despre eficiența investițiilor. Poți să ai investiții de 3% din PIB mai productive, decât 5%. Depinde ce faci cu banii aceia”, a concluzionat economistul.

Parallax

Vizualizari
15478
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.592
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.94

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.592

Articole publicate : 941
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri