Claudiu Zamfir

Scutirea de impozit pe salariile IT-iștilor, extinsă la stat. Descarcă Ordinul 20.463/2023 al ministrului Digitalizării

programator-calculatoare-dreamstime

Anumite categorii de IT-iști beneficiază de scutire de impozit pe salarii (10%) și ca angajați la stat, în aceeași măsură cu lucrătorii din firmele private, conform ordinului 20.463/2023 al ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării 20.463/2023 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, publicat, marți, în Monitorul Oficial.

Ordinul prevede scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor pentru angajaţii care desfăşoară activităţi al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209).

De această scutire de impozit „în mod egal atât angajaţii din instituţiile publice, cât şi cei din privat” - a precizat Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.â

Descarcă de AICI Ordinul 20.463/2023

Principalele prevederi ale ordinului privind scutirea de impozit pentru angajații IT:

  1. Scutirea de impozit pe venit: O veste bună pentru angajaţii din domeniul IT care lucrează în instituţiile publice! Noul ordin clarifică faptul că aceştia vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor. Această măsură are scopul de a atrage şi menţine specialiştii în domeniul TIC în administraţia publică, accelerând procesul de digitalizare al ţării.
  2. Au fost extinse domeniile de activitate ale compartimentelor din care trebuie să fie postul: postul poate face parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel puţin unul dintre următoarele domenii, evidenţiat în organigrama sau în afara organigramei angajatorului: tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, inteligenţă artificială şi tehnologii digitale emergente, administrare fiscală în format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare şi transformare digitală;
  3. Este aplicabil şi angajaţilor din afara organigramei.
  4. Aplicabilitatea ordinului în instituţiile publice locale: Ordinul se aplică şi personalului angajat din instituţiile publice locale, în acord cu definiţia prevăzută în Legea nr. 273/2006. Acest lucru elimină neclarităţile legate de aplicarea prevederilor în cadrul administraţiei publice locale.
  5. Durata aplicării scutirii: Scutirea de impozit se aplică pe întreaga perioadă în care angajatul desfăşoară efectiv activitatea de creare de programe pentru calculator. Acest lucru este stabilit prin act administrativ al conducătorului instituţiei publice.
  6. Scutirea este aplicată pentru întreaga durată a lunii, indiferent de durata efectivă de muncă: Dacă angajatul lucrează doar o parte dintr-o lună la crearea de programe pentru calculator, scutirea de impozit pe venit pentru salariile angajaţilor menţionaţi la articolul 2 alineatul (1) se aplică pentru tot salariul primit în acea lună. Simplu spus, chiar dacă lucrează mai puţin, angajaţii se bucură de scutirea de impozit pe venit pentru întregul salariu din luna respectivă.
  7. Evidenţierea activităţilor angajaţilor: Noul ordin impune evidenţierea distinctă a activităţilor angajaţilor care beneficiază de scutirea de impozit. Această evidenţiere se realizează lunar, pe perioada în care se desfăşoară efectiv activitatea de creare de programe pentru calculator, şi se stabileşte prin act administrativ al conducătorului instituţiei publice.
  8. Excepţii pentru angajaţii din instituţiile publice: Ordinul recunoaşte faptul că activitatea de creare de programe de calculator poate fi stabilită/prevăzută în orice alt act juridic care stabileşte atribuţiile de serviciu ale angajatului, nu doar în fişa postului.
  9. Evaluarea periodică a angajaţilor: Noul ordin prevede evaluarea periodică a angajaţilor din domeniul IT pentru a verifica îndeplinirea criteriilor de scutire de impozit. Această măsură menţine un nivel înalt de profesionalism şi asigură că angajaţii îşi îndeplinesc în mod corespunzător sarcinile legate de crearea de programe pentru calculator.

Noul ordin aduce clarificări şi modificări importante care vin în sprijinul angajaţilor din domeniul IT din instituţiile publice: scutirea de impozit, aplicabilitatea la nivel local şi clarificarea noţiunii de durată a aplicării scutirii.

Lista cuprinzând ocupațiile specifice activităților de creare de programe pentru calculator:

lista ocupatii scutire impozit it

 

Parallax

Vizualizari
1747
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri