Claudiu Zamfir

Se schimbă impozitul pe clădiri, la firmele de apartament (proiect)

Thumbnail

Ministerul Finanțelor vrea să modifice modalitatea în care se calculează impozitul pe clădiri în cazul imobilelor cu destinație mixtă - locuință pentru o persoană fizică și sediu de firmă cu activitate.

În prezent, Codul fiscal prevede că impozitul pe clădirile cu destinație mixtă, în cazul în care se desfășoară activitate economică acolo, se stabilește însumând valorile de impozitare aferente suprafeței folosite pentru locuire cu valorile aferente suprafeței utilizate de firmă, fără să fie nevoie de raport de evaluare a clădirii, dar cu condiția ca cheltuielile cu utilităţile să nu fie înregistrate în sarcina firmei.

Prin proiectul de modificre a Codului fiscal, realizat de Ministerul Finanțelor, se va elimina condiția ca cheltuielile cu utilităţile să nu fie înregistrate în sarcina firmei, la calculul impozitului pe clădirile cu destinație mixtă fără raport de evaluare a clădirii.

Mai exact, în prezent, art. 459 din Codul fiscal prevede că, în cazul clădirilor cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea:  

  • a) impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial conform cotelor de impozitare și valorilor impozabile în funcție de localiatte și de tipul clădirii rezidențiale, de la caz la caz (art. 457 din Codul fiscal);
  • b) impozitului determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, indicată prin declaraţie pe propria răspundere, şi cu condiţia ca cheltuielile cu utilităţile să nu fie înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică, prin aplicarea cotei de impozitare pentru clădirile nerezidențiale (stabilite conform art. 458 din Codul fiscal) asupra valorii impozabile a clădirii (stabilite conform art. 457), fără a fi necesară stabilirea valorii prin depunerea la organul fiscal local a unui raport de evaluare întocmit de un evaluator  (conform art. 458 alin. (1) din Codul fiscal).

Proiectul de ordonanță de la Finanțe elimină de la punctul b) condiția ca firma să nu aibă în sarcină cheltuielile cu utilitățile (care pot fi deduse):

„b) impozitului determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, indicată prin declarație pe propria răspundere, prin aplicarea cotei menționate la art. 458 asupra valorii impozabile determinate potrivit art. 457, fără a fi necesară stabilirea valorii prin depunerea documentelor prevăzute la art. 458 alin. (1).”

Pentru a putea intra în vigoare, proiectul de ordonanță mai trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Propunerea de la Finanțe prevede și alte modficări la Codul fiscal:

 

proiectogcf227_20082021 by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
3433
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri