Denisa Crăciun
Suspendarea până la 31 martie 2025 a sancțiunilor pentru neconformarea privind transferul datelor de poziționare a vehiculelor în sistemul RO e-Transport, precum și confiscarea graduală a bunurilor nedeclarate în funcție de repetarea abaterilor au fost aprobate, joi, de Guvern.
Este vorba despre OUG pentru modificarea și completarea OUG nr.41/2022 privind Sistemul național RO e-Transport, despre care am mai scris pe StartupCafe.ro.
UPDATE: OUG 129/2024 s-a publicat în Monitorul Oficial.
Știrea inițială:
Iată ce schimbări sunt introduse prin OUG:
1. Instituirea posibilității ca organele de control ale ANAF să colecteze date și informații deținute la nivelul companiilor și societăților cu capital integral de stat, în vederea monitorizării transporturilor rutiere de bunuri.
2. Au fost introduse prevederi care permit modificarea datelor cu privire la denumire, caracteristici, cantități și contravaloarea bunurilor transportate, raportate către sistemul RO e -Transport, operațiunea putând fi realizată doar după expirarea termenului de valabilitate a codului UIT, până cel mai târziu la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a finalizat transportul de bunuri.
Modificările sunt realizate la solicitările mediului de afaceri care au vizat asigurarea mijloacelor necesare corelării între datele raportate de operatorii economici către diferitele sisteme ale ANAF (ex Ro e-factura și Ro e-transport), transmite Ministerul Finanțelor.
3. În vederea asigurării respectării principiului proporționalității sancțiunilor în raport cu gravitatea faptei, se propune reglementarea aplicării graduale a sancțiunii complementare a confiscării prevăzută la 13^1 alin. (2) din OUG nr. 41/2022.
Amintim că următoarele abateri se sancționează cu amendă, precum și cu confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate:
Astfel, prin noua OUG, confiscarea se va aplica după cum urmează:
4. Înființarea unui registru electronic în care se vor regăsi date cu privire la sancțiunile aplicate conform OUG nr. 41/2022.
„Acesta este necesar, deoarece pentru corecta aplicare a dispozițiilor prin care se instituie sancțiuni, se impune ținerea unei evidențe stricte a acestora, ținând cont de faptul că, pe de o parte, prin acest proiect de act normativ se propune aplicarea graduală a sancțiunii complementare a confiscării prin raportare la un interval de 12 luni, iar pe de altă parte, competența de a constata și aplica sancțiunile este partajată între mai multe autorități”, susține MFP.
5. Suspendarea până la 31 martie 2025 a aplicării dispozițiilor care reglementează ca și contravenție nerespectarea obligației operatorului de transport rutier de a asigura transferul datelor curente de poziţionare a vehiculului de transport, care fac obiectul declaraţiei, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport.