Claudiu Zamfir

România pe harta europeană a salariului minim. Cum e în Spania, Bulgaria, Ungaria

Thumbnail

Angajații din România au al treilea cel mai mic salariu minim brut din Uniunea Europeană, conform datelor de la 1 ianuarie 2021, publicate de Eurostat.

La 1 ianuarie 2021, salariul minim brut pe economie în România era de 2.230 de lei. Astfel, angajatul primea „în mână” un salariu net de 1.346 lei, iar firma suporta în total un salariu întreg de 2.280 de lei. De la jumătatea lunii ianuarie 2021, Guvernul a decis majorarea ușoară a salariului minim brut, la 2.300 de lei pe lună.

 

Thumbnail

 

Potrivit Eurostat, la 1 anuarie 2021, salariul minim brut din România, de circa 458 de euro, era al treilea din coadă, în UE. Mai mici erau salariile minime din Bulgaria (332 euro) și Ungaria (442 euro).

La polul opus, cele mai mari niveluri ale salariului minim, în UE, erau în Luxemburg (2.202 euro), Irlanda (1.724 euro) și Olanda (1.685 euro). În Spania, o destinație importantă a forței de muncă din România, salariul minim pe economie era de 1.108 euro pe lună. În Franța, salariul minim brut era de 1.555 de euro, iar în Germania, de 1.614 euro.

În 6 țări din cele 27 de state membre UE nu exista un sistem național al salariului minim pe economie: Italia, Finlanda, Damenarca, Suedia, Austria, Cipru.

 

Thumbnail

 

În România, însă, nici câștigul median nu este mare, motiv pentru care avem o proporție mai mare a salariului minim față de venitul median decât au țări bogate ale UE. Așa se face că în România salariul minim este 61% din venitul median, iar în Luxemburg și Olanda salariul lor minim este de 57% din venitul lor median, în Irlanda  proproția este de 53%, iar în Germania, de 52%.

A nu se confunda venitul median cu venitul sau cu salariul mediu brut. În esență, venitul median exprimă nivelul de referință în jurul căruia se grupează majoritatea veniturilor din țară, deasupra acestuia se situează jumătate din venituri, iar dedesubt cealaltă jumătate. Diferența între venitul  mediu și venitul median indică disparitățile în privința veniturilor din țară. venitul median este mai mic decât venitul mediu.

 

Parallax

Vizualizari
6928
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri