Claudiu Zamfir

Salariul minim 2018: Majorarea va fi adoptată săptămâna aceasta (ministru)

Thumbnail

Guvernul va adopta săptămâna aceasta majorarea salariului minim pe economie valabil din anul 2018, a declarat, luni, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

Întrebată dacă Guvernul va mai adopta majorarea salariului minim, ea a răspuns:  "Da, obligatoriu”.

”În același timp cu bugetul, vom avea această Hotărâre de Guvern referitoare la salariul minim, care rămâne la 1.900 de lei, așa cum s-a stabilit, pentru că este vorba și de întoarcerea sarcinii fiscale. Motivul amânării acestei Hotărâri de Guvern nu a fost altul decât că ea trebuie să stea o anumită perioadă de timp pe site pentru dezbateri. S-a cerut transparență și s-au efectuat mai multe etape în acest sens. Deci da, va fi", a mai spus ministrul, citat de Agerpres.

Firmele care nu vor majora salariul minim valabil de la 1 ianuarie 2018 riscă sancțiuni contravenșionale între 300 și 2.000 de lei pentru fiecare contract.

Practic, noul salariul minim brut de 1900 de lei va conține și contribuțiile sociale care în prezent sunt pe partea angajatorului.

În prezent, cu contribuțiile sociale împărțite la angajator și angajat, salariul minim pe economie este de 1.450 de lei brut. Salariul brut de 1.900 de lei brut din 2018 ar fi echivalenți cu 1.550 de lei brut, dacă s-ar păstra actuala configurație a contribuțiilor sociale, după cum au mai spus guvernanții, anterior.

Astfel, costul salarial pentru angajator va crește de la 1783 de lei, în prezent, la 1900 de lei din 2018.

Citește aici calculele privind salariul minim 2018:

Salariul minim 2018: Cât ia salariatul în mână și cât plătește firma în 5 situații de bază

Parallax

Vizualizari
15882
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
Raluca
Rotaru
buna, ar fi interesant de stiut ce impact au toate astea, adica sal min de 1900 + trecerea contrib la angajat, asupra contractelor partiale de munca de ex 1 ora la sal min, care au fost lovite in august 2017 cu obligativitatea contrib la niv sal min si nu la cate ore sunt in contract. Un exemplu de calcul pt un contract part time la sal min ar fi super util. multumesc

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri