CZ

Salariul net în IT: 4-5% pierdere - Descarcă Excelul cu noile calcule ale consultantului fiscal Angela Roșca

Thumbnail

Angajații din sectorul IT care beneficiază acum de scutire de impozit pe venit ar putea avea  pierderi de 4-5% la salariul net, dacă din anul 2018 contribuțiile sociale de pe partea angajatorului vor fi mutate la angajat, fiind incluse astfel în salariul brut - reiese din calculele efectuate de consultantul fiscal Agela Roșca, de la Taxhouse.

Angela Roșca a transmis StartupCafe.ro Excelurile cu simulările pe care le-a efectuat asupra variantelor ieșite în spațiul public din partea guvernanților privind un nou sistem care ar urma să fie introdus din anul 2018, în care contribuțiile sociale din sarcina angajatorului sunt mutate la angajat.

Guvernul susține că această mutare va fi însoțită de unele reglaje de compensare, astfel încât să nu scadă salariile nete (în mână) ale angajaților din privat: contribuțiile sociale totale vor scădea de la 39,25% (din brut, acum) la 35%, iar impozitul pe venit de la 16% la 10%.

O categorie aparte de salariați ar putea avea de pierdut, potrivit calculelor - programatorii și alți IT-iști, pentru că ei deja au impozit zero pe venit - arată calculele efectuate de Angela Roșca, partener Taxhouse.

În varianta în care trec contribuțiile sociale de la angajator la angajat și se reduc la 35% în total, salariile nete ale angajaților IT vor scădea cu aproximativ 4,45%, potrivit acestor calcule.

La un salariu net de 16.700 de lei pe lună acum, din 2018 un astfel de angajat va avea 15.958 de lei pe lună, cu un cost salarial de 24.550 de lei pentru firme, ca și în prezent (cu mutarea  contribuțiilor de 22,75% de la angajator la salariul brut).  

În variata în care firmele vor fi obligate să le asigure salariaților aceleași salarii nete, societățile de IT în cauză vor fi nevoite să păstreze salariul exemplificat de 16.700 de lei net, costul salarial va fi de 25.692 de lei pe lună, mai arată Execelul trimis de Roșca.

Și unii antreprenori din sectorul IT și-au făcut calculele. De exemplu, Alexandru Lăpuşan, CEO al firmei Zitec, a calculat un cost salarial suplimentar de 7% pentru firma sa, dacă Guvernul va pune în practică din 2018 datele vehiculate.

Descarcă de AICI simulările din cele două file Excel realizate de consultantul Angela Roșca pentru angajații din IT și pentru celelalte categorii de salariați din economia României.

Salarii 2018-Angela Rosca by Claudiu on Scribd

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
12002
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Catalin
F
Este vorba de 4.65%, nu 4.45%. Pentru ca persoanele(cele fara impozit, IT-isti) sa primeasca acelasi net, costul angajatorului cu angajatul respectiv, se va mari cu 4.65% fata de suma prezenta, daca se menite 35% contributii angajat, 0% contributii angajator.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri