Claudiu Zamfir

Salariul minim mărit în funcție de studii a picat la Curtea Constituțională. Noul coș minim se aplică

Thumbnail

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțională noua grilă prin care urma să se stabilească salariu minim mai mare în funcție de studii și calificări. În schimb, CCR a admis ca salariul minim să fie stabilit de Guvern pe baza unui coș minim de cheltuieli extins la peste 200 de bunuri și servicii necesare lucrătorului.

Legea respinsă de CCR: grila de salarizare minimă în funcție de studii

Curtea Constituţională a decis, marţi, că Legea pentru stabilirea coeficienţilor minimi de ierarhizare pentru salarizarea la nivel naţional este neconstituţională.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel național este neconstituțională, fiind încălcate prevederile art.111 alin.(1) și art.138 alin.(5) din Constituție”.

Obiecția fusese formulată de deputați ai Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Pe 3 iunie, Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional, Legea privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel național.

Pe lucrătorii cu facultate, grila prevedea un coeficient de salarizare de 1,7. Aceasta însemna ca un angajat cu licență să primească cel puțin salariul minim plus 0,7% din salariul minim stabilit la nivel național, în economie.

Asta înseamnă că vor pleca de la un salariu minim brut de 3.791 de lei, în condițiile în care salariul minim brut pe țară este de 2.230 lei, de la începutul anul 2020.

La un salariu minim brut de 3.791 de lei, salariul minim net primit de angajatul cu facultate (licență) ar fi de 2.288 de lei, iar costul salarial total suportat de firmă (salariul întreg) ar fi de 3.876 de lei pe lună.

În prezent, există deja un salariu minim brut diferențiat pentru angajații cu facultate, care au cel puțin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare: 2.350 lei brut pe lună. La acest nivel salarial,  remunerația netă (în mână) primită de angajat este de 1.413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2.403 lei.

Dacă ar crește conform coeficienților din legea votată în Parlament, ar însemna o creștere a costului salarial pentru angajator de 1.473 de lei la fiecare salariu minim acordat angajaților cu licență. Aceasta ar însemna o creștere a costurilor salariale cu 61,3%, la fiecare astfel de salariu minim, pentru angajatori.

La lucrătorii cu masterat, salariul minim ar fi crescut și mai mult, având un coeficient de 1,8, în timp ce la cei cu doctorat era prevăzut un coeficient 2.

 

Lege Coeficienti Salariu Minim - Respinsa by Claudiu on Scribd

 

Legea aprobată de CCR - salariul minim după un coș de consum extins

În schimb, CCR a admis ca fiind constituțională o altă lege care privește salariul minim: Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar.

Obiecția de neconstituționalitate fusese formulată de Partidului Național Liberal, dar a fost respinsă de Curte.

Potrivit acestei legi „coșul minim de consum pentru un trai decent”, calculat de Institutul Național de Statistică, „constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale”.

În esență, legea majorează acest coș minim de la 49 de produse și servicii luate în calcul la 226, adăugând, printre altele, cafea, vacanțe, tunsori.

 

Lege Cos Minim by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
22381
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri