Claudiu Zamfir

Calcule salariu minim 2018-2019. Patroni români: Dezaprobăm creșterea salariului minim de la 1 noiembrie fără un mecanism transparent

Thumbnail

Firmele românești reunite în Confederația Patronală Concordia se plâng de lipsa forței de muncă, dar dezaprobă intenția Guvernului de a majora salariul minim brut pe economie, de la 1.900 de lei la 2.080 de lei de la 1 noiembrie 2018, fără un mecanism transparent și predictibil în acest sens. Ministerul Muncii spune acum că nivelul de 2080 de lei pe brut a fost decis, dar se mai negociază cu patronatele și sindicatele dacă să înceapă de la 1 noiembrie 2018 sau de la 1 ianuarie 2019 această majorare. Cât ar urma să fie salariul net (în mână) al angajatului și salariul întreg plătit de firmă?

Ce mai spun patronii:

  • „Cu toții ne dorim, în mod legitim, venituri cât mai mari, care să ne asigure un trai mai bun, iar angajatorii responsabili sunt conștienți, mai ales când se confruntă cu o acută lipsă a forței de muncă, de faptul că un nivel cât mai ridicat al salariului este un stimulent important pentru ocuparea unui loc de muncă.
  • Cu toate acestea, atragem atenția că orice majorare a salariului minim, fără o fundamentare serioasă și responsabilă a efectelor acestei măsuri în economie, încurajează munca la negru și expune economia la riscul major al desființării a mii de locuri de muncă. O creștere nesustenabilă și hazardată a salariului minim va fi rapid erodată de inflație și de alte dezechilibre care deja se constată în economia națională.
  • Partenerii sociali au solicitat în permanență și și-au manifestat constant disponibilitatea pentru stabilirea de către Guvern, printr-o consultare reală cu patronatele și sindicatele reprezentative, a unui cadru predictibil de ajustare a nivelului salariului minim, care să se bazeze pe indicatori economici relevanți și verificabili la nivelul cât mai multor sectoare economice, dar în special la nivelul acelora unde incidența salariului minim este cea mai pregnantă.
  • Fără a nega așadar dorința legitimă pentru venituri salariale mai mari, subliniem însă nevoia ca majorările salariale să fie corelate cu capacitatea economiei de a le susține într-un mod durabil și realist. Din păcate, desconsiderând cerința justificată a partenerilor sociali de stabilire a unui mecanism transparent și obiectiv de ajustare, Guvernul continuă politica de majorare discreționară a salariului minim, vulnerabilizând și mai mult economia și piața muncii.  
  • Deși din ce în ce mai reticentă că apelul său la responsabilitate economică va fi realmente luat în considerare de către decidenții politici, în calitate de organizație reprezentativă a mediului de afaceri, CPC își reafirmă disponibilitatea de dialog și cooperare cu autoritățile și cu toți partenerii de dialog social, pentru a identifica soluții economice și legislative care să asigure dezvoltarea sustenabilă a României”.

 
Salariul minim 2018-2019: Noua propunere și calculele

„După analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, Ministerul Muncii și Justiției Sociale lucrează la creșterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an și la diferentierea salariului minim in funcție de studii sau vechimea de peste 15 ani”, a anunțat pe Facebook ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Concret, propunetea Comisie de Prognoză la care lucrează ministerul prevede:

  • Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018. La acest nivel, salariul net (în mână) primit de angajat ar urma să fie de 1263 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2127 de lei. Spre comparație, nivelurile actuale (de la 1 ianuare 2018) sunt salariul minim brut 1900 de lei, salariul minim net de 1162 de lei și cost salarial al firmei de 1943 de lei. Aici vorbim de nivelul netului pentru salariații fără persoane în întreținere.

 

  • Introducerea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupaţiilor din România (COR), începând cu 1 noiembrie 2018.  La acest nivel, salariul net (în mână) primit de angajat ar urma să fie de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei.

 

  • Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajaţii cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.

 

  • Introducerea în Codul Muncii a unui prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată /câştig salarial mediu brut la cel puțin 45% începând cu anul 2020.

Premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii Lia Olguţa Vasilescu (Muncă) şi Eugen Teodorovici (Finanțe) s-au întâlnit marți, la Guvern, cu reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor, cărora le-a fost prezentat proiectul de Hotărâre de Guvern privind creşterea salariului minim brut garantat în plată pe economie: 2080 de lei/lună,     „ceea ce înseamnă o creştere netă cu 100 de lei faţă de actualul”, a anunțat Ministerul Muncii.

Ce mai spune Ministerul Muncii

  • „Totodată, s-a luat decizia reintroducerii salariului minim brut garantat în plată diferenţiat în funcţie de nivelul de studii sau de vechimea în muncă, concept care a mai fost aplicat în România înainte de anul 2011: 2350 de lei brut, adică cu 13% mai mult faţă de cel câştigat de persoanele fără studii superioare sau cu vechime mai mică de 15 ani.
  • Menţionăm că Executivul s-a arătat astfel deschis unei propuneri formulate de sindicate la ultima şedinţă a Consiliului Naţional Tripartit, propunere care este în concordanţă şi cu prevederile Programului de Guvernare.
  • În urma discuţiilor purtate cu sindicatele şi patronatele, s-a ajuns la concluzia unanimă că majorarea salariului minim este necesară, singura divergenţă fiind asupra datei de la care se va aplica măsura: sindicatele au solicitat 1 noiembrie 2018, patronatele - 1 ianuarie 2019.
  • Guvernul va lua o decizie în cel mai scurt timp posibil, care va fi comunicată public, astfel încât ordonatorii de credite şi companiile din România să pregătească punerea în aplicare a măsurii”.

Într-o altă propunere oficială, publicată de Ministerul Muncii, se prevedea majorarea salariului minim brut pe economie la 2.050 de lei de la 1 ianuarie 2019.

Nota Cu Privire La Majorarea Salariului Minim by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
45083
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri