Claudiu Zamfir

Salariul minim: Majorarea ar putea fi amânată

Thumbnail

Majorarea salariului minim pe economie, care va fi impusă și la firmele private, ar putea fi amânată o lună, din câte a spus vineri ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu, și premierul Viorca Dăncilă, precum și reprezentanți ai patronilor și ai sindicaliștilor au anunțat ultima oară că salariul minim ar urma să crească la 2.080 de lei de la 1 decembrie 2018, pentru toate categoriile de salariați. De la 1 ianuarie 2019, ar urma să se introducă salariul minim diferențiat, de 2.350 de lei pentru lucrătorii cu facultate și pentru cei cu vechime de minimum 15 ani, indiferent de nivelul studiilor.

Vineri, însă, după ședința de guvern, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a dat de înţeles că salariul minim nu va mai creşte de la 1 decembrie, aşa cum anunţase prim-ministrul Viorica Dăncilă, majorarea urmând să se realizeze, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2019 - scrie Mediafax.

Întrebat vineri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, dacă majorarea salariului minim este prins în proiectul de buget pe anul viitor, ministrul Finanţelor, Eugen Teoodorovici, a răspuns: „Sigur va fi prinsă în ceea ce facem anul viitor ca şi buget, în schimb nu o să pot să vă spun eu astăzi, trebuie să fie o decizie a Guvernului vizavi de data la care salariul minim se va aplica în România”.

Chestionat dacă asta înseamnă că nu mai este viabilă majorarea salariului minim de la 1 decembrie, acesta a spus: „Vedeţi cum de multe ori aveţi şi răspunsul la întrebări?”.

 „E o discuţie cu sindicatele, cu mediul de afaceri. Ca şi principiu şi corect e corect ca în timpul jocului regulile să fie schimbate cât mai puţin şi invocând mereu acea predictibilitate pe care trebuie să o respectăm, trebuie să arătăm mediului de afaceri că suntem un partener serios şi care sprijină această zonă a economiei, înţelegând cu toţii, mai ales cei de stânga, că un mediu economic puternic este cel care îţi asigură şi redistribuirea unei părţi a veniturilor către partea mai puţin fericită a populaţiei. Este o logică, zic eu, de bază”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Teodorovici a indicat că mai este nevoie de „câteva puncte de vedere, avize” pentru majorarea salariului minim.

Chestionat dacă salariul minim va fi majorat, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2019, ministrul Finanţelor a răspuns: „Categoric”.

În prezent, la salariul minim brut de 1900 de lei, salariul minim net este de 1162 de lei, iar costul salarial al firmei de 1943 de lei. Aici vorbim de nivelul netului pentru salariații fără persoane în întreținere.

La un salariu minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2080 lei/lună, salariul net (în mână) primit de angajat ar urma să fie de 1263 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2127 de lei.

La un salariu minim brut de 2.350 de lei, salariul net (în mână) primit de angajat ar urma să fie de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei.

Parallax

Vizualizari
5873
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri