Claudiu Zamfir

S-a aprobat OUG: Firmele plătesc contribuții mai mari pentru menajerele pe part-time, dar la IT-iștii din privat statul suportă parțial CASS

Thumbnail

Guvernul a aprobat, joi, ordonanța de urgență prin care statul va suporta parțial contribuțiile sociale de sănătate (CASS) pentru IT-iștii din firmele private, categoria de lucrători cu cele mai mari salarii din România, în medie. În schimb, angajatorii care au angajați pe contracte de muncă part-time la niveluri sub salariul minim pe economie trebuie să suporte contribuțiile sociale la nivelul întreg al remunerației minime, conform unei alte prevederi adăugate în ordonanță.

Ce se întâmplă cu salariații pe part-time

Noua ordonanță de urgență, adoptată joi de Guvernul Dăncilă, vine să modifice măpsurile luate de Guvernul Tudose în noiembrie 2017 prin OUG 79 și intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

În privința contractelor de muncă part-time sub nivelul salariului minim pe economie s-a decis ca salariatul să plătetască din brut contribuțiile sociale de pensii (CAS) și de sănătate (CASS) aplicate la valoarea fraciunii de normă pe care o are în contract, iar firma să achite restul CAS și CASS astfel încât să se ajungă la aplicarea cotelor pentru o sumă la nivelul întreg al salariului minim pe economie.

Potrivit notei de fundamentare, OUG prevede „modificarea  prevederilor Codului fiscal în cazul persoanelor fizice care beneficiază concedii medicale şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională, în sensul stabilirii unei alte baze de calcul al CAS, respectiv aceasta să fie reprezentată de indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate”.

„În cazul persoanelor fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru care nivelul CAS și CASS datorat nu poate fi mai mic decât nivelul contribuțiilor aferente salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile, se propune completarea prevedrilor Codului fiscal în sensul că acești angajați suportă CAS și CASS la nivelul venitului brut realizat efectiv, iar diferența de contribuții până la nivelul contribuțiilor sociale aferente salariului minim brut pe țară se suportă de către angajator/ plătitorul de venit, în numele angajatului” - mai explică Guvernul.

Guvernul a ajuns să facă această modificare la o lună de la intrarea în vigoare a precedentei modificări a Codului fiscal după ce mulți salariați part-time s-au trezit că venitul brut realizat era mai mic decât valoarea contribuțiilor sociale pe care trebuia să le plătească la stat.  

Problemele erau mai ales în mediul public, unde ordonatorii de credite au bugetele direcționate și nu puteau să achite contribuțiile astfel încât salariații să nu rămână datori la stat cu sume peste cât încasau de fapt pe munca prestată. În mediul privat, firmele cu angajați part-time oricum erau nevoite să acopere întreaga valoare a CAS și CASS la salariul minim brut pe economie, de 1.900 de lei, în caz contrar pierzându-și lucrătorii.
În practică, astfel de situații sunt întâlnite mai ales la contractele cu personalul pentru curățenie din firme, dar nu numai.

Statul suportă parțial CASS la IT-ști

Dacă pentru menajere și alte categorii de personal part-time plătite cu cele mai mici salarii statul cere contribuții sociale aplicate la baze peste valorile reale ale veniturilor, pentru IT-iști, tratamentul aplicat de stat este la polul opus. IT-iștii sunt la polul opus și în privinșa salariilor, ei fiind lucratorii cu cel mai mare salariu mediu din România, 6157 de lei net, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS).

Angajații din IT (anumite categorii) beneficiază în continuare de impozit zero pe venit, spre deosebire de majoritatea celorlalți, care au 10%. Pentru IT-iști Guvernul a mai decis o facilitate fiscală prn OUG de joi: statul va suporta parțial CASS, astfel încât să nu-i afecteze mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat.

Guvernul a anunțat că a luat astfel măsuri pentru menținerea venitului lunar net la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajații din sectorul privat care beneficiază de scutiri de impozit pe venitul realizat.

Este vorba despre:

  • angajații din domeniile IT care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator,
  • din cercetare-dezvoltare și inovare,
  • pentru cei care desfășoară activități cu caracter sezonier,
  • precum și pentru salariații persoane cu dizabilități, încadrate cu handicap grav sau accentuat.

„Măsura  se aplică pentru veniturile obținute în cursul anului 2018 și asigură același nivel al veniturilor din salarii și asimilate salariilor realizate în anul 2017 de persoanele fizice menționate, astfel încât angajatorii acestora să nu fie obligați la un efort financiar suplimentar” - spune Guvernul într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Acordarea facilității este condiționată de majorarea venitului salarial brut cu cel puțin 20% față de nivelul din luna decembrie 2017, având în vedere  transferul sarcinii fiscale a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Astfel, pentru toate aceste categorii de angajați, actul normativ prevede suportarea de la bugetul de stat a unei părți din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de angajat.

Mai exact, este vorba despre o formulă de calcul care se aplică venitului brut al angajatului, pentru a determina partea de contribuție socială de sănătate care urmează să fie compensată de la buget, astfel încât venitul net aferent lunii ianuarie 2018 să nu fie mai mic în raport cu cel din decembrie 2017, numai dacă s-a aplicat majorarea salarială cu cel puțin 20%.

De exemplu, un angajat care avea în luna decembrie 2017 un venit lunar brut de 10.000 de lei, plătea contribuție de asigurări sociale de sănătate în sumă de 550 de lei. Dacă angajatorul îi mărește venitul brut cu 20%, angajatul ar urma să aibă 12.000 de lei venit lunar brut. Urmare a aplicării transferului sarcinii fiscale, acest angajat ar trebui să plătească CASS 1.200 de lei și contribuție de asigurări sociale în sumă de 3.000 de lei. După aplicarea facilității din acest act normativ, angajatului i se va reține la sursă CASS 650 de lei, iar statul va compensa diferența datorată, respectiv 550 de lei, pentru a nu i se reduce venitul net.

Valoarea reprezentând diferența pozitivă dintre contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată și calculată potrivit prevederilor Codului fiscal și contribuția de asiguări sociale de sănătate reținută la sursă se stabilește de către angajator și se evidențiază distinct ca sumă dedusă în Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, reglementată potrivit Codului fiscal.

Pentru aplicarea acestor prevederi, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, vor fi emise norme aprobate prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Persoanele care desfășoară același tip de activitate, dar sunt angajate în instituții publice nu beneficiază de această scutire, salariile acestora fiind majorate de la 1 ianuarie 2018 pentru a compensa aplicarea transferului sarcinii fiscale - mai spune Guvernul.

O altă modificare operată joi se referă la veniturile persoanelor aflate în concediul medical și care beneficiază de indemnizație de șomaj. „Pentru a nu le fi afectat venitul net persoanelor aflate în această situație, contribuțiile de asigurări sociale vor fi calculate în raport cu venitul brut de care beneficiază persoana (indemnizația de șomaj), și nu în raport cu salariul mediu pe economie, cum stabilea legislația anterioară” - explică Guvernul.

proiect_OUGrevizuit by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
2870
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri