Redacția StartupCafe.ro

Noi reguli pentru operatorii de transport. Vor trebui să ofere informații utile persoanelor cu dizabilități - ordin ANPC

dizabilitate

Firmele care desfășoară activități de transport public de persoane, precum și cele care au activități în spații în care nu pot fi instalate rampe sau alte variante de acces pentru persoanele cu dizabilități vor avea noi obligații, potrivit unui Ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Ordinul 579 din 4 iunie 2024 prevede că aceste categorii de operatori vor trebui să ofere persoanelor cu dizabilități o informare clară și corectă cu privire la modalitatea de acces a acestora în mijloacele de transport public de persoane, în imobile sau alte spații.

Obligațiile le vor reveni, așadar, operatorilor „care desfășoară activități de transport public de persoane, inclusiv aerian, precum și celor care desfășoară activități în imobile sau spații în care nu pot fi instalate sau nu au fost încă prevăzute rampe sau alte variante de acces al persoanelor cu dizabilități”.

Inclusiv cei care activează în transportul public rutier, feroviar și naval vor trebui să afișeze aceste informații, conform ordinului.

„Operatorii economici care își desfășoară activitatea în clădiri sau spații în care nu pot fi instalate sau nu au fost încă prevăzute rampe sau alte variante de acces al persoanelor cu dizabilități au obligația să informeze prin orice mijloace, pe uși sau pe panouri, în imediata vecinătate a căii de acces, modalitatea în care acestea pot beneficia de suportul necesar. Operatorii economici trebuie să dețină în mod obligatoriu și variante de informare dedicate persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere fie audio, fie prin utilizarea oricăror mijloace fizice ori digitale specifice”, potrivit ordinului. 

Ordinul prevede și un model de informare a persoanelor cu dizabilități, care poate fi consultată AICI

Totodată, operatorii de transport public de persoane, inclusiv aeroporturile, au obligația de a amplasa, pe fiecare peron/refugiu/stație în dreptul cărora se vor opri mijloacele de transport în comun, marcaje speciale și panouri informative, precum și instrucțiuni vizibile (pictograme simple, concise, intuitive și inteligibile) privind urcarea și coborârea persoanelor cu dizabilități din mijloacele de transport, inclusiv referitoare la obligația conducătorului/controlorilor de trafic feroviar/naval de a informa persoanele cu dizabilități cu privire la stația unde urmează să efectueze coborârea și la modalitatea concretă prin care acestea vor fi sprijinite. 

Afișarea trebuie să se realizeze prin mijloace care să poată veni în sprijinul oricărei persoane cu dizbilități, indiferent de handicapul de care suferă.

De asemenea, este menționată acordarea de asistență, la solicitarea persoanelor cu dizabilități locomotorii, de către conducătorii autovehicului/controlorii de trafic feroviar/naval pentru urcarea/coborârea din mijlocul de transport public.

Parallax

Vizualizari
124
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.96

publishing: 3.09

expertise: 0.08

rating: 1.594

Articole publicate : 1, 033
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri