Claudiu Zamfir

Noi reguli de Black Friday și alte campanii de reduceri, amenzi de până la 35.000 lei pentru magazine (proiect)

Thumbnail

Guvernanții vor să împiedice comercianții să atragă consumatorii cu false reduceri de prețuri, de Black Friday sau alte campanii promoționale, printr-un proiect de hotărâre de guvern care prevede și noi amenzi, de până la 35.000 de lei, pentru magazinele contraveniente.

Propunerea oficială de hotărâre de guvern publicată, vineri, de Ministerul Economiei va modifica vechea HG  947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț.

Astfel, se va introduce un articol care stipulează:

Orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant (prețul anterior). Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

Firmele care vor încălca aceste reguli vor primi amenzi de la 7.000 lei la 35.000 lei.

Totuși, în cazul „bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid”, așa cum sunt alimentele, de exemplu, prețul anterior va fi considerat cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

De asemenea, în cazul bunurilor prezente la comercializare ȋntr-o perioadă mai mică de 30 de zile, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător ȋn această perioadă ȋnainte de data aplicării reducerii de preţ.

Dacă reducerea de preț este majorată treptat, fără ȋntrerupere, pe perioada aceleiasi campanii de reducere prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț - mai prevede propunerea de HG.

Guvernanții vizează mai ales comerțul online.

„În lumea contemporană, piețele digitale devin rapid principalele piețe de consum. Evoluția rapidă a piețelor digitale reprezintă o mare provocare pentru legislația de protectie a consumatorilor” - spune Ministerul Economiei în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Noile reglementări ar urma să intre în vigoare la data de 28 noiembrie 2021 și să se aplică efectiv ȋncepând cu data de 28 mai 2022. Pentru asta e nevoie ca Guvernul să aprobe proiectul de la Ministerul Economiei și să-l publice în Monitorul Oficial.

Între timp, puteți trimite propuneri privind proiectul de act normativ, în termen de 10 zile, la adresa de e-mail: dezbateri_publice@economie.gov.ro .

Guvernul este obligat de Uniunea Europeană să introducă în legislaț a românească aceste reguli.

Cerința este prevăzută de Directiva (UE) 2019/2161, în materie de protecție a consumatorilor.

Proiect HG Consumatori by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
5077
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Adrian
C
"28 noiembrie 2021 și să se aplică efectiv ȋncepând cu data de 28 mai 2022" deci fix dupa black friday si amenda de 35.000 lei este recuperata de un magazin mare, nu dam nume, in 30 de secunde, este o gluma 35.000 pentru o companie cu aproape 7 miliarde cifra de afaceri. Nu putem avea aceiasi grila de amenzi pt SRLul de legume de la coltul strazii si multinationalele cu cifre de afaceri de miliarde.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri