Denisa Crăciun

Regimul special de scutire TVA pentru firmele mici - ghid ANAF

taxe

Firmele mici au la dispoziție un ghid ANAF în format PDF privind regimul special de scutire TVA, publicat recent pe site-ul instituției. Documentul conține, printre altele, informații precum: intrarea/ieșirea în și din regimul special de scutire, consecințe, obligații și caracteristici generale. 

„Regimul special de scutire pentru întreprinderi mici este un regim opțional, aplicarea lui fiind condiţionată de existenţa unei cifre de afaceri mai mici de 300.000 lei, cifră definită strict din perspectiva TVA în Codul Fiscal”, arată ANAF Brașov. 

În ceea ce privește TVA, sunt operațuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  •  a) operaţiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în sfera taxei, efectuate cu plată;
  •  b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România;
  •  c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizată de o persoană impozabilă, acţionând ca atare;
  •  d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor să rezulte din una dintre activitățile economice.

Regimul special de scutire constă în efectuarea operaţiunilor impozabile în regim de scutire fără drept de deducere. Mai simplu, pe perioada regimului special, persoana impozabilă este neplătitor de TVA.

Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire:

  • nu are dreptul la deducerea TVA aferente achiziţiilor;
  • nu are voie să menţioneze TVA pe factură sau pe alt document.

Până la un anumit nivel al activităţii, persoana impozabilă poate alege, în funcţie de natura afacerii, clienţii săi etc., dacă să urmeze un regim special de scutire sau nu, conform ANAF. 

Acest nivel este stabilit în funcţie de un indicator specific regimului special de scutire, denumit „cifra de afaceri anuală”, care este diferită de cifra de afaceri din punct de vedere contabil ori de cifra de afaceri de care se ţine cont la stabilirea perioadei fiscale TVA.

Cifra de afaceri pentru aplicarea plafonului de scutire

Cifra de afaceri anuală este formată din valoarea totală a:

  • operaţiunilor taxabile sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfășurate de o mică întreprindere;
  • operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România;
  • operaţiunilor scutite cu drept de deducere;
  • operaţiunilor scutite fără drept de deducere (dacă nu sunt accesorii activității principale). 

Operaţiuni care nu se cuprind în cifra de afaceri

Nu se cuprind în cifra de afaceri livrările de active fixe corporale și livrările de active necorporale, efectuate de persoana impozabilă, dacă sunt accesorii activității principale.

Nu se consideră că depășește plafonul de scutire TVA, persoana impozabilă care realizează în cursul unui an calendaristic exclusiv operaţiuni scutite fără drept de deducere.

Înregistrarea în scopuri de TVA la înfiinţare

Persoane impozabile supuse înregistrării în Registrul comerţului (societăţi, PFA, ÎI, ÎF etc):

  • Aceste persoane completeză corespunzător, la oficiul registrului comerţului, „Cererea de înregistrare fiscală” (anexă la „Cererea de înregistrare în registrul comerţului”) în baza căreia organul fiscal întocmește „Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA”.
  • Înregistrarea în scopuri de TVA este valabilă începând cu data înregistrării persoanei impozabile în registrul comerțului.
  • Fără comunicarea certificatului de înregistrare în scopuri de TVA, înregistrarea nu este valabilă.

Persoane impozabile care nu sunt supuse înregistrării în registrul comerţului (avocaţi, notari, alţi profesionişti, persoane fizice obişnuite):

  • Aceste persoane depun la organul fiscal „Declarația de înregistrare fiscală/de mențiuni” (010, 020, 070, 700 etc, după caz) completând rândurile corespunzătoare din rubrica „Date privind vectorul fiscal” secţiunea TVA, în baza căreia organul fiscal întocmește „Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA”.
  • Înregistrarea în scopuri de TVA este valabilă începând cu data comunicării „Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA”.
  • Fără comunicarea certificatului de înregistrare în scopuri de TVA, înregistrarea nu este valabilă. 

Aplicarea regimului special de scutire pe parcursul activităţii

Dacă persoana impozabilă a optat la înfiinţare pentru aplicarea regimului special de scutire acest regim va înceta pe parcursul desfășurării activității:

  • Obligatoriu, când persoana impozabilă depășește cifra de afaceri
  • Opţional, la solicitarea persoanei impozabile, în condiţiile în care aceasta nu depășește cifra de afaceri 

Societatea poate reveni oricând la aplicarea regimului special dacă cifra de afaceri, atât din anul anterior cât și din anul în curs, este inferioară cifrei de afaceri de 300.000 de lei. 

Revenirea la regimul special de scutire

Condițiile de ieșire din regimul normal de taxare

Persoana înregistrată în scopuri de TVA poate solicita aplicarea regimului special de scutire (ieșirea din categoria de plătitor de TVA) dacă plafonul de scutire:

  •  nu a fost depășit în anul calendaristic precedent ŞI
  •  nu este depășit la data solicitării pentru anul în curs.

Solicitarea se poate depune la organele fiscale competente între data de 1 și 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale TVA aplicate de persoana impozabilă și constă în completarea și depunerea „Declaraţiei de înregistrare fiscală/de menţiuni” (010, 070, 700 etc, după caz). 

Perioada fiscală este luna calendaristică.

Excepţie

Perioada fiscală este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabilă care în cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifră de afaceri din operaţiuni taxabile și/sau scutite cu drept de deducere și/sau neimpozabile în România, dar care dau drept de deducere, care nu a depășit plafonul de 100.000 euro.

Excepţia nu se aplică în situația în care persoana impozabilă a efectuat în cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achiziţii intracomunitare de bunuri. 

Vezi AICI Ghidul ANAF complet privind regimul special de scutire TVA pentru întreprinderile mici. 

Parallax

Vizualizari
510
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri