Claudiu Zamfir

Reduceri de impozit pentru firmele care își cresc capitalul pozitiv (proiect)

Thumbnail

Firmele românești care au capitaluri pozitive vor primi reduceri de impozite, aceste facilități fiscale urmând să sporească pe măsură ce societățile își vor crește și mai mult capitalurile, prevede o propunere oficială de ordonanță denurgență inițiată de Ministerul Finanțelor.

Conform proiectului de OUG, firmele cu capital pozitiv vor beneficia de reducerea cu 2% a impozitului pe profit, respectiv pe venitul microîntreprinderii sau impozitului specific (în HoReCa).

Mai departe în anii următori aceste firme vor beneficia de reduceri între 5% și 10% dacă își vor majora capitalul propriu ajustat, astfel:

Thumbnail

De asemenea, o reducere de impozit cu 3% li se vor aplica firmelor cu capital pozitiv care înregistrează o creștere a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datorează impozitul față de capitalul propriu ajustat înregistrat în anul 2020 astfel:

Thumbnail

Capitalul propriu ajustat cuprinde următoarele elemente (după caz):

a)    capital subscris vărsat/capital de dotare;
b)    patrimoniul regiei;
c)    patrimoniul public;
d)    patrimoniul privat;
e)    patrimoniul institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare;
f)    prime de capital;
g)    rezerva legală, statutară sau contractuală și alte rezerve constituite din profitul net ca urmare a deciziei acționarilor/asociaților sau potrivit prevederilor legale;
h)    rezultatul net reportat – sold creditor, reprezintând diferența pozitivă dintre soldurile creditoare și debitoare.

Statul ia aceste măsuri de stimulare pentru a încuraja capitalizarea firmelor, în condițiile în care în România mulți patroni scot toți banii din firme și le lasă cu capitaluri negative.

Potrivit Băncii Naționale, în anul 2018, în România, 16988 de firme fin categoria celor plătitoare de impozit pe profit aveau capital negativ însumând -101,8 miliarde de lei.

De asemenea, 261.021 de firme din categoria celor care plăteau impozit pe venitul microîntreprinderii aveau cacpital negativ, însumând -57,9 miliarde de lei.

Totodată, 193 de firme de HoReCa, plătitoare de impozit specific erau cu capital negativ, însumând -5,7 miliarde de lei, în anul 2018.

În principiu, capitalul este negativ când activele totale ale firmei sunt mai mici decât pasivele totale ale sale.

Proiect OUG Capital by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
4268
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri