Răzvan Tătaru

Record al numărului de firme dizolvate în primele patru luni din 2024: peste 16.000 firme închise

Afacere închisă

Numărul firmelor dizolvate în România, după primele patru luni din 2024, a atins un record al ultimilor 12 ani, arată o analiză transmisă, marți, StartupCafe.ro.

În perioada ianuarie – aprilie 2024, au fost dizolvate 16.153 de firme, față de 13.300 cu un an în urmă și de 10.677 în anul 2012, arată analiza realizată de Sierra Quadrant.

Recordul precedent era înregistrat în 2016, cu 13.181 de companii dizolvate.

Cele mai multe firme care au fost dizolvate în primele patru luni din acest an activau în comerț și servicii (4.389), urmate de cele din sectorul construcțiilor (1.662), activități profesionale, științifice și tehnice (1.572) și industria prelucrătoare (1.403).

Majoritatea firmelor închise sunt din sectorul IMM-urilor, puternic afectate de efectele inflației, creșterilor de taxe și a scăderii consumului.

În topul domeniilor în care au fost dizolvate cele mai multe firme urmează sectorul transportului și depozitării (1.202), informații și comunicații (1.082), activități de servicii administrative (843) și hoteluri și restaurante (840).

„Economia trece printr-un amplu proces de restructurare, determinat, în mare parte, de efectele creșterilor de taxe, ale inflației, scăderii vânzărilor și accentuării blocajului financiar”, afirmă Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Dacă dinamica dizolvărilor de firme din primele 4 luni se va menține și în lunile următoare, nu este exclus ca numărul firmelor ieșite din peisajul economic să se apropie de pragul de 50.000, față de 39.031 în 2023, potrivit analiștilor.

Dincolo de situația firmelor dizolvate, datele de la Registrul Comerțului indică un număr total de 58.899 de firme aflate în dificultate (radieri, insolvențe, dizolvări și suspendări de activitate) în primele patru luni din 2024, cu peste 15.000 mai multe decât în 2023 (43.585).

În primele 4 luni din acest an au fost radiate 32.626 de firme, 16.153 au fost dizolvate, 7.594 și-au suspendat activitatea și 2.526 au intrat în insolvență.

Compania specializată în insolvențe estima, la finalul anului trecut, că în 2024, vor fi peste 150.000 de firme cu probleme în economie, iar datele anunțate de Registrul Comerțului, după primele patru luni, vin să confirme această perspectivă.

Anul trecut, spre comparație, peste 133.000 de firme au intrat în dificultate (16335 de companii și-au suspendat activitatea, 39.031 au fost dizolvate, 71.241 au fost radiate iar 6650 au intrat în insolvență)

Potrivit specialiștilor, companiile cu cele mai mari probleme, în momentul de față, sunt cele din comerț, agricultură, industrie și construcții, acolo unde creșterea taxelor, scăderea puterii de cumpărare și limitarea creditării au creat multiple probleme.

Potrivit experților, în prezent, din păcate, multe dintre firmele românești ajung să apeleze la procedurile de restructurare, de la concordatul preventiv la acordul de restructurare, mult prea târziu, când deja au mari probleme financiare, de funcționare a business-ului.

Ce pot face firmele pentru prevenție

Firmele au nevoie de un program de planificare strategică, de o evaluare completă a business-ului - cine sunt clienții, cum arată piața, care sunt competitorii, dacă au posibilități de inovare.

„În absența unei strategii pe termen mediu și lung, multe dintre firme ajung, după câțiva ani, în aceeași situație în care s-au aflat și în momentul în care au fost restructurate”, arată analiza.

Acordul de restructurare, de exemplu, funcționează ca un instrument proactiv, permițând afacerilor să abordeze problemele financiare înainte ca acestea să escaladeze în insolvență si chiar faliment.

Companiile pot elabora un plan de restructurare adaptat nevoilor și constrângerilor unice ale afacerilor lor, fără a fi limitați de procedurile rigide de insolvență.

O restructurare rapidă poate ajuta la prevenirea erodării valorii întreprinderii, care însoțește adesea procedurile prelungite de insolvență, potrivit analiștilor.

Cu un cadru structurat pentru abordarea dificultăților financiare, părțile interesate, inclusiv furnizorii, clienții și angajații, ar putea menține sau recâștiga încrederea în viabilitatea afacerii.

Un barometru de opinie în rândul investitorilor, realizat de Sierra Quadrant la finele anului trecut, arăta că 3 din 5 respondenți (62%) și-au trecut drept principal obiectiv în 2024 restructurarea și optimizarea operațiunilor financiare.

Motivele invocate de antreprenori sunt legate în primul rând de creșterea taxelor, menționată de 67% dintre ei, scăderea vânzărilor (43%), accentuarea blocajului financiar (41%) și creșterea costurilor operaționale (38%).

Parallax

Vizualizari
13325
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri