Denisa Crăciun
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat vineri, 20 septembrie, ghidul PDF referitor la Directiva 2011/16/UE privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC 7), pentru operatorii de platforme online.
De la 31 ianuarie 2024, conform prevederilor Directivei Europene DAC 7, operatorii de platforme online au obligația de a raporta către ANAF informații despre vânzătorii activi (persoane fizice, firme ce activează pe o platformă digitală pentru a închiria bunuri imobile, rezidențiale sau comerciale, mijloace de transport, spații de parcare, pentru a vinde bunuri sau pentru a oferi servicii) care desfășoară activitatea și obțin venituri impozabile, conform ghidului.
ANAF amintește că prin transpunerea în legislația națională a prevederilor DAC 7, nu sunt introduse alte impozite, taxe sau contribuții obligatorii. La noi, directiva europeană este implementată în legislație prin OG 16/2023.
Datele colectate și raportate de operatorii de platformă cărora le revine obligația de raportare vor fi analizate de către ANAF. ANAF va stabili dacă vânzătorii identificați sunt înregistrați în România și dacă și-au îndeplinit obligațiile declarative și de plată.
Obligația de raportare le revine operatorilor de platforme online care au o formă de înregistrare fiscală pe teritoriul Uniunii Europene, cât și celor care provin din afara UE, dar facilitează realizarea unei Activități relevante în România sau în orice alt stat membru.
Prin platformă se înțelege „orice software, inclusiv un site web sau o parte a unui site web, și aplicații, inclusiv aplicații mobile, care sunt accesibile utilizatorilor și care permit vânzătorilor să fie conectați cu alți utilizatori în scopul realizării unei activități relevante, în mod direct sau indirect, pentru acești utilizatori. Termenul include, de asemenea, orice aranjament pentru colectarea și plata unei contraprestații pentru realizarea acțivității relevante”, explică ANAF în ghid.
Ghidul ANAF mai conține informații privind aplicarea DAC 7, ce înseamnă „vânzător” în acest context, ce este procedura de diligență fiscală, care este modalitatea de raportare și care sunt sancțiunile.