UE amendează compania americană Qualcomm cu un sfert de miliard de euro, pentru o firmă britanică

Compania americană Qualcomm, unul dintre cei mai mari producători de procesoare, a fost amendată de Comisia Europeană cu 242 de milioane de euro, pentru practici monopoliste pe piața componentelor de telefoane mobile.

 
 

Amenda reprezintă 1,27% din cifra de afaceri pe anul trecut a companiei americane și are rolul de a „descuraja pe ceilalți producători IT de la practici anticoncurențiale” - a precizat joi Comisia Europeană, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

„Guvernul” Uniunii Europene acuză Qualcomm că a abuzat de poziția sa dominantă pe piața de componente baseband chipset 3G, vânzând la prețuri sub costurile de producție, „cu scopul de a scoate de pe piață” un concurent european, compania britanică de semiconductori Icera.

 
 

Potrivit CE, americanii de la Qualcomm ar fi folosit un „preț de ruinare” (predatory pricing) a concurentului european în perioada 2009-2011. În 2011, firma britanică Icera a fost cumpărată de  americanii de la Nvidia, iar din 2015 a fost nevoită să renunțe la linia de baseband chipset 3G.

Qualcomm ar fi vîndut la sub-preț componentele de telefoane mobile către doi clienți importanți din China, Huawei și  ZTE, cu scopul de a elimina Icera.

În toată această poveste, culmea e că Uniunea Europeană apără o companie britanică în fața unei firme din America, în condițiile în care UK vrea să iasă din UE, luând ca aliat administrația Trump de la Washington și denunțând „puterea prea mare” pe are ar avea-o „birocrații de la Bruxelles” asupra statelor membre UE.