Claudiu Zamfir

De ce se tem patronii: Propunere de lege prin care angajații vor putea să-și facă mai ușor sindicate reprezentative

Thumbnail

Angajații din firmele românești își vor putea face mai ușor sindicate reprezentative pentru negocieri colctive cu patronii, conform unei propuneri de lege - atrage atenția, luni, o organizație de patroni de firme mici și mijlocii, care solicită Parlamentului să respingă inițiativa legislativă.

Vorbim despre Propunerea legislativă privind dialogul social, inițiată încă din anul 2018. Textul a fost respins de Senat, iar acum se află în Camera Deputaților, care este forul decizional. Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) se teme acum că la Camera Deputaților propunerea de lege ar putea fi adoptată, mai ales că textul a fost făcut de doi deputați (de la PSD), Gabriel Petrea (fost ministru al Dialogului Social) și Adrian Solomon, actualul președinte al Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților.

Printre altele, patronii IMM se plâng că propunerea de lege va da angajaților din firmele private posibilități mai multe de a-și face sindicate reprezentative, cu puteri sporite în negocierile cu antreprenorii.

Astfel, propunerea de lege prevede că într-o firmă va fi nevoie de numai 10 angajați pentru ca aceștia să-și facă un sindicat, în loc de cel puțin 15, cum prevede legislația în prezent. De asemenea, inițiativa legislativă va da posibilitatea, alternativ, ca angajații să constituie un sindicat într-o firmă anume asociindu-se cel puțin 20 de lucrători din firme diferite pe același sector de business.

De asemenea, sindicatele vor putea obține reprezentativitatea mai ușor, potrivt propunerii de lege. Astfel, un sindicat va avea nevoie să reunească doar 35% din numărul de angajați dintr-o firmă pentru a deveni reprezentativ, în loc de 50%+1, cum este în prezent condiția. Alternativ, un sidicat dintr-o firmă va putea deveni reprezentativ prin afilierea la o federație sindicală reprezentativă pe o ramură economică (reprezentativitate derivată).

De ce sunt puternice sindicatele reprezentative în firme? Pentru că reprezentativitatea îi conferă sindicatului statutul de partener social abilitat să își reprezinte membrii în cadrul dialogului social instituționalizat.

Sindicatele reprezentative vor primi de la patron informațiile necesare pentru negocierea contractelor colective de muncă ori, după caz, a acordurilor colective.

Negocierea cu patronul la nivel de firmă se face de către sindicatele legal constituite și reprezentative. Dacă într-o firmă nu există un sindicat reprezentativ (și nici afiliat la o federație sindicală reprezentativă) sau nu există niciun sindicat, negocierea cu patronul se face de către reprezentanții salariaților din firmă.

Sindicatele reprezentative pot negocia prin contractul colectiv de muncă la nivel de unitate punerea la dispoziție a spațiilor și facilitaților necesare desfășurării activității sindicale.

cnipmmr by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
8988
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri