Redacția StartupCafe.ro

Proiect ANAF pentru operatorii de platforme online care trebuie să strângă informații despre vânzătorii activi și să le raporteze

online shopping

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, marți, un proiect de ordin care privește operatorii de platforme online ce au obligația de a transmite noi tipuri de raportări către ANAF.

Din 2023 este obligatorie raportarea DAC7 (Directiva 514/2021) pentru operatorii de platforme online. La noi, directiva europeană este implementată în legislație prin OG 16/2023. 

Ordonanța prevede că operatorii de platforme trebuie să transmită noi tipuri de raportări către ANAF, „prin care să declare anual activitatea economică derulată de persoane juridice și fizice prin intermediul acestora și are ca scop asigurarea transparenței fiscale, în vederea prevenirii fraudei fiscale, a fenomenului de evaziune fiscală și/sau evitării declarării obligațiilor fiscale, rezultate din activitățile economice desfășurate prin intermediul platformelor digitale”, conform ANAF.

Acum, proiectul de ordin al ANAF (vezi AICI) stabilește ce va face concret instituția pentru a se asigura că operatorii de platforme online transmit informații corecte și complete despre vânzătorii activi pe platformele lor.

Astfel, proiectul de ordin stabilește un model de formular numit „Notificare privind informațiile incorecte și/sau incomplete furnizate de către Operatorii de platforme care au obligația de raportare”, instrucțiunile de completare și de utilizare a acestuia și caracteristicile de tipărire și editare, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare. 

Verificările privind respectarea procedurilor de diligență fiscală și de raportare se fac atât pe baza informațiilor raportate de către operatorii de platforme prin formular, cât și pe baza surselor de informare deschise. 

Dacă informațiile raportate de operatorii de platforme cărora le revine obligația de raportare sunt incorecte și/sau incomplete, se procedează astfel:

 • Se comunică operatorului de platformă care are obligația de raportare, ”Notificarea privind informațiile incorecte și/sau incomplete furnizate de către Operatorii de platforme care au obligația de raportare”, în cuprinsul căreia sunt indicate în mod concret care sunt informațiile despre care s-a constatat că sunt incorecte și/sau incomplete, precum și perioada de raportare la care de referă acestea.
 • În baza notificării menționate la pct. 2.1. al prezentului articol, Operatorul de platformă în cauză verifică, completează și/sau corectează, după caz, informațiile despre care i s-a adus la cunoștință că sunt incorecte și/sau incomplete și ia toate măsurile ce se impun pentru corectarea erorilor și/sau completarea datelor/informațiilor respective.
 • În cazul în care, după 15 de zile de la comunicarea notificării menționate la pct. 2.1. al prezentului articol, Operatorul de platformă care are obligația de raportare nu remediează neconformitățile prevăzute la pct. 2 din prezenta Anexă, sunt aplicate prevederile art. 336 din Codul de procedură fiscală, în mod corespunzător.

Caracteristicile de tipărire și editare, modul de difuzare, de utilizare şi păstrare a formularului „Notificare privind informațiile incorecte și/sau incomplete furnizate de către Operatorii de platforme care au obligația de raportare”:

 • Denumire: Notificare
 • Format: A4
 • Caracteristici de tipărire şi editare: de regulă, se editează pe o faţă şi cu ajutorul tehnicii de calcul, cu excepţia situaţiilor în care nu este posibilă editarea informatică.
 • Se difuzează gratuit.
 • Se utilizează: de către inspectori, pentru a aduce la cunoștința Operatorului de platformă că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că nu informațiile raportate de către acesta sunt incorecte sau incorecte.
 • Se întocmeşte în două exemplare de către inspectori.
 • Circulă:

- exemplarul 1, la Operatorul de platformă;

- exemplarul 2, la inspectori.

 • Se arhivează:

- exemplarul 1, la Operatorul de platformă;

- exemplarul 2, la Direcţia generală/regională antifraudă fiscală.

 

Parallax

Vizualizari
958
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 889
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri