Claudiu Zamfir

PNRR: Pragul de încadrare la impozitul pe venitul microîntreprinderii va fi scăzut

Thumbnail

Guvernul s-a angajat la Comisia Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să reducă pragul de încadrare a firmelor la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii.

În prezent, plafonul cifrei de afaceri pentru încadrarea la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii este de de 4.869.400 lei (1 milion euro la cursul de schimb BNR din data de 30 decembrie 2020).

Astfel, firmele care au avut venituri ce nu au depășit acest prag la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent plătesc impozit pe venitul microîntreprinderii astfel:

  • 1% din venituri- firmele cu angajați,
  • 3% din venituri- firmele fără angajați.

Dacă au depășit pragul de 1 milion de euro, firmele intră la regimul de plată a impozitului de 16% pe profit.

Acum, Guvernul României s-a angjat în cadrul PNRR să scadă acest prag de 1 milion de euro, treptat, începând cu trimestrul I al anului 2023, până în trimestrul IV al anului 2024. Măsura trebuie decisă până în trimestrul IV al anului 2022.

„Intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului fiscal care reduc treptat domeniul de aplicare al regimului fiscal special aplicabil microîntreprinderilor. Noua lege va modifica Codul Fiscal în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispozițiilor speciale începe în T1 2023 și se finalizează până în T4 2024” - se arată într-un document publicat de Comisia Europeană.

Documentul este Anexa la Propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului UE de aprobare a evaluării Planului de redresare și reziliență al României.

În același document, Guvernul s-a angajat să realizeze, până în anul 2025, și reducerea cu 50 % a perioadei de timp necesare pentru:

1. înființarea/ieșirea de pe piață a întreprinderilor;
2. autorizarea reprezentanțelor străine în România; industria prelucrătoare
3. obținerea de licențe/permise industriale.

Intervalul de referință care trebuie
utilizat:
- 20 zile – demararea unei afaceri în 2020
- 30 de zile – autorizarea unei reprezentanțe străine în 2020
- o medie de 217 zile – obținerea de licențe/permise industriale în 2020 (exemplu: 147 de zile – obținerea unui permis de construcție).

 

reforme PNRR by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
12878
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri