Claudiu Zamfir

Lege nouă: Micile magazine de cartier, sub 50.000 Euro cifră de afaceri, nu vor mai avea obligația să accepte plata cu cardul

Thumbnail

Micile magazine de cartier nu vor mai fi obligate să accepte plata cu cardul dacă au cifră de afaceri sub 50.000 de euro pe an, potrivit unei noi legi adoptate recent de Parlament, pentru modificarea legii cashback. descarcă de la finalul articolului noua lege trecută prin Parlament.

În schimb, pe lângă magazinele care vând cu amănuntul, noua lege va introduce la obligația de a accepta plata cu cardul (și de a-și monta terminale POS) și firmele care fac comerţ cu ridicata (angro), precum şi firmele care desfăşoară activităţi de prestări servicii.

Vor fi exceptate de la aceste obligații firmele care au cifra de afaceri sub 50.000 de euro pe an. Astfel, legea este mai blândă cu firme mici, crescând pragul cifrei de afaceri. În prezent, 10.000 de euro, cifra de afaceri anuală, este pragul sub care magazinele cu amănuntul  sunt scutite de la obșigația de a-și instala POS-uri. Magazinele angro și firmele de servicii nu sunt însă supuse obligației de a avea POS, indiferent de încasările realizate.  

Lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată a fot votată de Camera Deputaților, ca for decizional, cu 226 de voturi pentru, și 48 împotrivă, pe 20 iunie 2018.

Pentru a intra în vigoare, legea mai are nevoie să fie promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Lege-POS by Claudiu on Scribd

Principalele modificări operate de deputați, pe ultima sută de metri:

  • Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, aşa cum acestea sunt definite de Ordonanţa Guvernului nr.99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care desfăşoară activităţi de prestări servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 de euro în echivalent lei au obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit prin intermediul unui terminal POS şi/sau a altor soluţii moderne de acceptare.

 

  • Prin activitatea de prestări servicii, în sensul prezentului alineat, se înţelege operaţiunea definită la art.271 alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

 

  • Persoanele juridice (de mai sus) pot oferi serviciul de avans în numerar (cashback) la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante şi pot acorda avansuri în numerar. Acestea afişează la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum şi informaţii privind costurile serviciului.

 

  • Instituţiile acceptante de carduri au obligaţia de a instala terminale de plată în termen de maximum 30 de zile de la data solicitării. Instalarea terminalelor de plată se face la solicitarea operatorilor economici, instituţiilor publice, persoanelor juridice și comercianților prevăzuți de lege, în baza contractelor încheiate în acest scop, în toate locurile indicate de aceştia.

 

  • Agenţii economici, instituţiile publice şi persoanele juridice prevăzute de lege vor întreprinde măsurile necesare pentru a instala terminale de plata, având posibilitatea de a-şi alege instituţia acceptantă.

 

  • Cheltuielile cu achiziţionarea şi instalarea terminalelor de plata vor fi suportate de către instituţiile acceptante.

 

  • Cheltuielile cu administrarea şi operarea terminalelor de plată se vor stabili prin contractele încheiate cu instituţiile desemnate.

 

  • Instituţiile acceptante de carduri vor întreprinde măsurile corespunzătoare pentru asigurarea infrastructurii şi a dotărilor proprii, în vederea ordonării plăţilor prin intermediul mijloacelor moderne de plată şi a realizării transferului între contul de card şi contul beneficiarilor sumelor plătite.

-----

Citește și:

Cum isi pot pune magazinele de cartier aparate de plata cu cardul, pentru a se conforma obligatiilor incepand din 1 ianuarie 2017

Parallax

Vizualizari
4183
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Cristi
Ogaru
Hai sa incurajam evaziunea, asta e daca nu mai incurajam plata cu POS!!!!
distrugeti tot ce s-a facut pana acum!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri