Raluca Abrihan

Plafonul datoriilor pentru care ANAF pune popriri pe conturile firmelor mici creşte de la 500 la 10.000 lei

Thumbnail

Un Ordin al președintelui ​Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) privind modificarea plafoanelor de la care se pun popriri pe conturile firmelor și persoanelor fizice a fost publicat în Monitorul oficial. De asemenea, a mai fost publicat un act pentru sistemul informatic e-Popriri, scrie HotNews.ro.

Astfel, propunerea de creştere a plafoanelor faţă de cele reglementate prin actul normativ este următoarea, potrivit notei de fundamentare:

  • în cazul debitorilor care au calitatea de mari contribuabili, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 3.000 lei, existent în prezent, la 40.000 lei. Prin această măsură se dublează numărul contribuabililor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară, ajung la aproximativ 100 mari contribuabili, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 5,5 milioane lei;
  • în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 1.500 lei, existent în prezent, la 40.000 lei.Prin această măsură, şi pentru această categorie de contribuabili, se dublează numărul celor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară, ajungând la aproximativ 4.655 contribuabili mijlocii, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 118,9 milioane lei;
  • în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mici, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 500 lei, existent în prezent, la 10.000 lei. Prin această măsură, numărul contribuabili mici pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară prin modificarea plafonului, creşte de aproximativ 2,5 ori faţă de numărul celor care încadrează în plafonul existent în prezent. Numărul celor care se încadrează în noul plafon este de aproximativ 200.000 contribuabili mici, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 1,445 miliarde lei;
  • în cazul debitorilor persoane fizice, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante, creşte de la 100 lei la 2.000 lei. Astfel, numărul contribuabililor persoane fizice pentru care nu se înfiinţează poprirea creşte de aproximativ 4 ori faţă de numărul celor care se încadrează în plafonul existent, aceştia înregistrând obligaţii restante la nivelul anului 2018 în valoare totală de 161,7 milioane lei.

De asemenea, a mai fost aprobat un ordin privind înființarea organului de executare silită prin procese electronice masive. Mai exact este vorba despre Direcția Generală de Reglementare a Colectării Creanțelor Bugetare.

Conform Referatului de aprobare, implementarea noului mecanism propus privind automatizarea înființării și ridicării popririlor bancare de către organele fiscale din subordinea ANAF, în limita sumelor înscrise în actele de executare silită, are în vedere disponibilitățile bănești existente în conturile contribuabililor, pentru a nu fi afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înființare a popririi bancare, astfel încât să nu producă sincope în activitatea desfășurată de aceștia, iar ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară să se realizeze cu operativitate, având în vedere că încetarea măsurii de înființare a popririi bancase se va efectua masiv, de la nivelul central al ANAF, pe baza schimbului rapid de informați cu instituțiile de credit.

În realizarea acestui mecanism, spune ANAF, este necesară dezvoltarea sistemului informatic e-Popriri, care va fi utilizat la nivelul Direcției Generale de Reglementare a Colectării Creanțelor Bugetare și va viza schimbul de informații între ANAF, organele fiscale centrale competente și instituțiile de credit, în ceea ce privește înființarea, suspendarea, continuarea și ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară.

Parallax

Vizualizari
2903
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri