Claudiu Zamfir

România PFA: Lipsa de joburi i-a împins pe români să lucreze pe cont propriu

Thumbnail

Principalul motiv pentru care românii se apucă de o formă de activitate pe cont propriu, cum ar fi persoanele fizice autorizate, este faptul că nu și-au găsit job la care să se angajeze cu contract de muncă, relevă datele publicate, marți, de Biroul european de statistică Eurostat. În alte țări, lucrătorii pe cont propriu - self-employed - preferă această formă de activitate pentru că o consideră o oportunitate.

Conform celor mai recente date disponibile, în anul 2017 în România circa 16% dintre lucrători activau ca self-employed, adică liber profesioniti, PFA, persoane cu venituri din activități independente etc. Românii erau pe locul al patrulea în UE la acest capitol, primii fiind grecii (29%) și italienii (21%), polonezii (18%).

Thumbnail

Principalul motiv pentru care românii aleg varianta de lucru pe cont propriu este faptul că nu-și găsescu un job să se angajeze cu contract de muncă. 38% dintre românii self employed sunt în această situație, potrivit datelor Eurostat. De asemenea, alți 13% dintre ei spun că au fost nevoți să lucreze pe cont propriu pentri că aceasta era practica cea mai întâlnită în domeniul lor. Încă 10% dintre românii self-employed nu au vrut să aleagă această cale, dar au mers în direcția asta din diferite motive.

Doar 7% dintre românii pe PFA, liber profesioniști sau cu alte activități independente au ales să muncească pe cont propriu pentru că această formă de lucru era o oportunitate potrivită lor. De asemenea, doar 8% au apreciat orele de lucru flexibile.

În schimb, la nivelul întregii Uniuni Europene, cel mai mare procent din  self-employed, 23%, au ales această formă de lucru pentru că au considerat-o o oportunitate potrivită lor, iar 11% au apreciat flexibilitatea programului de lucru. La nivelul UE, numai 11% dintre lucrătorii pe cont propriu s-au orientat către această formă de activitate pentru că nu și-au găsit un loc de muncă ca angajați. De asemenea, doar 5% dintre cetățenii din UE self-employed au declarat că nu și-au dorit să lucreze pe cont propriu din diferite motive.

La vecinii bulgari, 42% dintre lucrătorii pe cont propriu spun că au ales această formă de activitate pentru că este o oportunitate potrivită lor, iar la unguri, 36%.

Thumbnail

Revenind la români, în anul 2017, lucrătorii pe cont propriu aveau următoarea percepție asupra factorilor care le influențau activitatea atunci:

  • 28% declarau că nu întâmpinau dificultăți în activitatea lor.
  • 5% se plângeau de taxele mari.
  • 14% se plângeau de lipsa de clienți pe anumite perioade.
  • 4% se confruntau cu clienți care întârziau cu plățile.
  • 17% aveau dificultăți financiare.
  • 10% se plângeau că alții le influențau prețurile.
  • 10% resimțeau lipsa unui venit în caz de incapacitate de lucru pe caz de boală.
  • 6% - lipsa de acces la finanțare.
  • 6% - alte motive.

Self Employed by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
4628
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
George
Popescu
Hai ca vad un studiu care se apropie de realitatea din Romania. Mai rar la astea de UE.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri