Patronii de restaurante și hoteluri din România vor să aducă mai mulți lucrători din afara UE. Principalele 5 măsuri cerute

Patronii de restaurante și hoteluri din România cer statului să modifice legislația pentru a permite angajarea mai multor străini din afara Uniunii Europene, pe salarii mai mici decât în prezent.

 
 

Joi, într-o conferință de presă, Mohammad Murad, proprietar al lanțului de hoteluri Phoenicia și președinte al Federației Patronatelor din Turism, Dragoș Petrescu, care controlează grupul de restaurante City Grill și conduce organizația patronilor de restaurante HORA, Nicolae Demetriade, șeful Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, și Răzvan Pîrjol, lider al Federației Industriei Hoteliere din România, au cerut următoarele măsuri:

  • Statul să permită plata strănilor extra-comunitari cu salariul minim pe economie. În prezent, legisația îi obligă pe patronii din România să-i plătească pe angajații străini aduși din afara Uniunii Europene cu cel puțin salariul mediu pe economie, care este în jur de 2.500 de lei pe lună, net. Patronii cer să li se permită să angajeze extracomunitari și pe salariul minim pe economie, de 1.162 de lei net.

„Vi se pare normal un spălător de vase care vine din Etiopia sau din orice altă țară să aibă un salariu de 500 de euro minimum și un român lângă el cu același post să aibă 350 de euro pe lună? Asta e o mare problemă”, a spus Mohammad Murad.

 
 

În prezent, condiționarea din legislație are rolul de a proteja de fapt locurile de muncă ale românilor. Astfel, patronii care se văd obșigați să dea salariul mediu unui lucrător din afara UE ar prefera să angajeze un român pe salariu mai mic.

  • Creșterea sau eliminarea contingentelor de muncitori extracomunitari. În prezent, Guvernul impune limite anuale de lucrători străini care pot fi aduși în economia națională din afara UE. În anul 2018, contingentul de extracomunitari este de 7.000 de persoane. Patronii de restaurante și hoteluri cer acum fie creșterea acestui contingent, fie chiar eliminarea sa pentru a permite aducerea de extracomunitari fără limite.

 

  • Recunoașterea diplomelor străinilor din afara UE. Patronii români se plâng și de faptul că statul român nu recunoaște dimplomele specialiștilor aduși din afara UE.  „Vrem recunoașterea diplomelor studenților stărini din hotelărie, turism”, a spus Răzvan Pîrjol.

 

  • Reducerea taxării bacșișului. În prezent, bacșișurile acordate de clienți ospătarilor cu cardul bancar sunt taxate cu impozit și TVA, pentru că intră în contabilitatea firmei. Patronii de restaurante cer ca bacșișurile să fie impozitate doar cu impozitul pe venit de 10%. Măsura a fost cerută expres de Dragoș Petrescu.

 

  • Organizații de management al destinațiilor. Recent, Ministerul Turismului a elaborat un proiect de ordonanta prin care vrea sa infiinteze Organizatii de Management al Destinațiilor (OMD), pentru promovarea destinațiilor României. Actul normativ nu a fost însă adoptat până în prezent, iar patronii din turism cer urgentarea deciziei.