Claudiu Zamfir
Patronii de firme mici și mijlocii membri ai celei mai mari organizații patronale de acest fel din România cer Guvernului să taie prestațiile sociale acordate unor români apți de muncă și să elimine pragurile anuale care limitează numărul lucrătorilor străini pe care firmele îi pot aduce la muncă în România, din afara Uniunii Europene.
Președintele Consilului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a enumerat, luni, într-o conferință, câteva măsuri pe care patronii IMM le solicită Guvernului pentru soluționarea problemei lipsei forței de muncă din țară:
Reprezentanții micilor patroni mai cer Guvernului să digitalizeze administrația publică, pentru reducerea birocrației, în caz contrar tot mai mulți antreprenori români alegând să se relocheze cu afacerile în Estonia, o țară UE recunoscută pentru informatizarea serviciilor sale.
„Nu trebuie să avem o abordare în care săracii întreprinzători abia reușesc să-și facă un drum în hățișul birocratic, pentru că avem un pericol mare în fața noastră: dacă în ultimii ani, migrația forței de muncă a fost foarte vizibilă, în acești ani riscăm ca migrația întreprinzătorilor să înceeapă să fie din ce în ce mai vizibilă. În acest moment este foarte simplu să intri pe internet și să-ți faci o firmă în Estonia, cu rezidență electronică. Nu e nevoie să te duci acolo, poți să trăiești în România” - a mai spus Jianu.
De asemenea, CNIPMMR a reclamat faptul că Guvernul a modificat de 120 de ori legslația românească numai în primele 3 luni ale anului 2018, afectând predictibilitatea legislativă.
Conform unei situații centralizate de Consiliu, volumul modificărilor Codului fiscal din primul trimestru al anului 2018 este cu 173% mai mare decât în primul trimestru al anului 2017 (69 articole modificate/completate în trimestrul I 2017 vs. 120 articole modificate/completate în trimestrul I 2018), în condițiile în care anul trecut s-a înregistrat un record de modificări legislative fiscale (s-au modificat/completat 290 de articole din Codul fiscal).
De asemenea, în primele 90 de zile din 2018, mediul de afaceri a fost obligat să implementeze 217 noi reglementări care modifică/completează Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, 97 chiar din prima zi a anului și alte 120 adoptate la distanțe foarte mici de timp, la care s-au adăugat modificări importante ale Codului de procedură fiscală şi a legislaţiei privind contribuţiile obligatorii - mai reclamă CNIPMMR.
Vezi mai jos o situație a modificărilor legislative:
Comunicat CNIPMMR by Claudiu on Scribd