Claudiu Zamfir

Patroni IMM: Vrem tăierea unor ajutoare sociale pentru români și mai mulți străini la muncă în România

Thumbnail

Patronii de firme mici și mijlocii membri ai celei mai mari organizații patronale de acest fel din România cer Guvernului să taie prestațiile sociale acordate unor români apți de muncă și să elimine pragurile anuale care limitează numărul lucrătorilor străini pe care firmele îi pot aduce la muncă în România, din afara Uniunii Europene.

Președintele Consilului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a enumerat, luni, într-o conferință, câteva măsuri pe care patronii IMM le solicită Guvernului pentru soluționarea problemei lipsei forței de muncă din țară:

  • Lucrători străini din afara UE, fără limite. „Vrem eliminarea contingentelor, nu înțelegem de ce există acestea”. Reamintim că în anul 2018 Guvernul permite aducerea în România a unui număr maxim de 7.000 de lucrători din statele terțe, pentru toată economia românească.

 

  • Tăierea prestațiilor sociale pentru românii apți de muncă. „Vedem un soi de <<amenințare>> continuă cu privire la modificările legislative asupra celor care sunt apți de muncă, dar primesc prestații sociale. De ce nu se fac? Aici, de fapt, e marele semn de întrebare. Poate că există un interes politic. Deci ministrul de Finanțe să nu ne mai <<amenințe>> că le face. Pur și simplu să le facă! La următoarea ședință de guvern să pună în practică acest lucru”.

 

  • Program de repatriere a lucrtorilor români din alte state UE, pe fonduri europene. „Noi am trimis către Guvern un program care să fie finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, cu fonduri europene, intitulat <<Diaspora, hai acasă!>> . Acesta ar fi similar programului Diaspora Start-up (adresat întreprinzătorilor), dar acesta s-ar adresa angajaților. Ne propunem să aducem în țară 100.000 de lucrători români care să primească o primă de relocare - te muți din Italia în țară cu familia, primești o primă de relocare, cu condiția de a te angaja. Iar din fondurile europene, este o subvenție la salarii, pe 6-12 luni, acordată firmelor, la nivelul salariului mediu pe economie, cu obligația ca întreprinzătorul să păstreze acel loc de muncă o perioadă similară de timp în plus”.

Ne mutăm afacerile în Estonia, din cauza birocrației românești

Reprezentanții micilor patroni mai cer Guvernului să digitalizeze administrația publică, pentru reducerea birocrației, în caz contrar tot mai mulți antreprenori români alegând să se relocheze cu afacerile în Estonia, o țară UE recunoscută pentru informatizarea serviciilor sale.

„Nu trebuie să avem o abordare în care săracii întreprinzători abia reușesc să-și facă un drum în hățișul birocratic, pentru că avem un pericol mare în fața noastră: dacă în ultimii ani, migrația forței de muncă a fost foarte vizibilă, în acești ani riscăm ca migrația întreprinzătorilor să înceeapă să fie din ce în ce mai vizibilă. În acest moment este foarte simplu să intri pe internet și să-ți faci o firmă în Estonia, cu rezidență electronică. Nu e nevoie să te duci acolo, poți să trăiești în România” - a mai spus Jianu.

De asemenea, CNIPMMR a reclamat faptul că Guvernul a modificat de 120 de ori legslația românească numai în primele 3 luni ale anului 2018, afectând predictibilitatea legislativă.

Conform unei situații centralizate de Consiliu, volumul modificărilor Codului fiscal din primul trimestru al anului 2018 este cu 173% mai mare decât în primul trimestru al anului 2017 (69 articole modificate/completate în trimestrul I 2017 vs. 120 articole modificate/completate în trimestrul I 2018), în condițiile în care anul trecut s-a înregistrat un record de modificări legislative fiscale (s-au modificat/completat 290 de articole din Codul fiscal).

De asemenea, în primele 90 de zile din 2018, mediul de afaceri a fost obligat să implementeze 217 noi reglementări care modifică/completează Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, 97 chiar din prima zi a anului și alte 120 adoptate la distanțe foarte mici de timp, la care s-au adăugat modificări importante ale Codului de procedură fiscală şi a legislaţiei privind contribuţiile obligatorii - mai reclamă CNIPMMR.

Vezi mai jos o situație a modificărilor legislative:

Comunicat CNIPMMR by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
7031
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Sa dea Dumnezeu sa se-ntample cum spunea Andrei Gheorghe : s-ajungeti sa traiti aia care tot propuneti tot felul de "inginerii" in folosul vostru...soarta sa v-ajute sa traiti din salariile alea pe care le oferiti altora in prezent cu pretentia ca ar fi nus ce salarii tentante si motivante iar pensiile sa va fie cele pentru un muritor de rand care-a muncit zeci de ani ca sa vada ca de fapt este bataia de joc a unor "patrioti" ...
poza de profil
Stef
S
Da de ce nu vreti voi sa investiti in pregatirea oamenilor pentru joburile dorite? Cate programe de internship oferiti voi IMM-urilor ? AA...toti vreti persoane cu experienta dar nu va oferiti sa intruiti o persoana fara experienta pe o perioada de 3-6 luni ca apoi sa o angajati. nu vreti sa anhajati persoane in varsta (45-60 de ani) ci doar tineri. De asemenea, nu cred ca VOI faceti sau aveti atributii in gestionarea politicilor de imigratie.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri