Claudiu Zamfir

Lider de patronat: Salariul este rezultat al muncii prestate de angajat, nu o obligație certă a angajatorului

Thumbnail

UE mai are puțin și legiferează salariul minim european, dar, din perspectiva patronilor de firme din România, se cere ca orice majorare a remunerației minime să depindă de productivitatea muncii. Într-o dezbatere Meet Your MEP, la HotNews, europarlamentarul român Corina Crețu a arătat însă că înțelege „mai mult” poziția lucrătorilor.

Reglementarea salariului minim european a intrat în linie dreaptă. Potrivit europarlamentarului Corina Crețu (de la partidul Pro România/Grupul Socialiștilor și Democraților), negociatorii Parlamentului European împreună cu cei ai Comisiei Europene și ai Consiliului UE au ajuns la un acord privind procentajele la care va fi calculat salariul minim în statele UE.

Este foarte important că negociatorii din Parlamentul European, Consiliul UE, Comisie au făcut progrese considerabile la ultima întâlnire din 12 mai și speră să ajungă la o înțelegere până în iunie” - a spus Corina Crețu, la dezbaterile Meet Your MEP.

Potrivit textului agreat în Parlamentul European „nivelul recunoscut internațional, de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu, poate ajuta la orientarea evaluării gradului de adecvare a salariului minim în relație cu nivelul brut al salariilor”.

În cazul României, câștigul salarial mediu brut utilizat în fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 a fost de 6.095 de lei pe lună, brut. Dacă ne luăm după procentajul din proiectul de directivă europeană, salariul minim în România ar trebui să crească de la 2.550 de lei brut la 3.047 de lei brut. Aceasta ar însemna o creștere a salariului net de la 1.524 de lei la 1.800 de lei net pentru angajat, iar pentru patron ar presupune o majorare a costului salarial de la 2.607 lei la 3.116 lei, pentru salariul minim.

De asemenea, textul propune creșterea automată a salariului minim în fiecare an, în condițiile în care majorarea salariului minim atrage automat și cea a salariului mediu și anul următor din nou a salariuluimnim, conform formulei, în cascadă.

Sterică Fudulea, secretar general al Consiliului Național al Firmelor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), a atras atenția că salariul minim trebuie să țină cont de productivitatea muncii.

Nu e important cât stai la muncă, ci ce faci în perioada respectivă. În final, salariul este rezultat al muncii pe care îl prestezi, nu o obligație certă din partea angajatorului. Doar salariul minim este o obligație certă, dar și el are în fișa postului niște obligații minime pe care angajatul trebuie să le respecte. E important să existe un echilibru între remunerație și productivitatea muncii, să putem crește împreună, pentru că orice altă variantă duce la derapaje în economie și la faliment în zona antreprenorială și la pierderea locurilor de muncă pe zona angajaților” - a spus reprezentantul patronilor IMM, la dezbaterea HotNews.

În schimb, europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european, a apărat proiectul de directivă privind salariul minim european, agreat în UE până în acest moment.

Sinceră să fiu, înțeleg și poziția patronatelor, dar mai mult înțeleg poziția angajaților. În Europa există mai multe variante (de abordare a salariului minim n.r.) și tocmai de aceea s-a decis să se lucreze la o directivă care să aducă principii comune, pentru că nu se vorbește de sume, ci de procente din salariu” - a explicat eurodeputatul.

Citește mai departe pe HotNews.ro...

Urmărește dezbaterea Meet Your MEP:

Participă la sondajul interactiv Hotnews:

 

Parallax

Vizualizari
2761
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Marius
Stan
Daca va creste salariul minim atunci aceasta crestere va duce la cresterea salariului mediu si , in noul context , noul salariu minim nu va mai corespunde cu procentajul de 50% din salariul mediu . Daca va creste din nou salariu minim atunci va creste din nou salariu mediu . Conform analizei matematice , sunt necesari un infinit de pasi pentru atingerea procentajului . Desigur , Corina Cretu nu prea a fost pe la scoala , ea fiind doar secretara lui Iliescu . Alta metoda ar fi sa creasca salariu minim cu un procentaj mai mare astfel incat inaintea calculului final el sa reprezinte , sa zicem , 70% , pentru ca , dupa calculul final , sa ajunga la 50% . A treia metoda ar fi sa micsoreze salariile nesimtite , si deci salariul mediu .

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri