Claudiu Zamfir

Ordonanța de urgență 36/2021, privind semnătura electronică în relația firmei cu angajatul, s-a publicat în Monitorul Oficial

Thumbnail

Criticată joi de firmele IT membre ale patronatului ANIS, Ordonanța de urgență a Guvernului 36/2021, privind folosrea semnăturii electronice în relațiile de muncă, a fost publicată în Monitorul Oficial.

OUG 36/2021 apare în Monitul Oficial Nr. 474/6.V.2021, Partea I. În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Ministerul trebuie să introducă în Guvern o hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006.

Conform noii OUG, firma și angajații „pot opta să utilizeze la încheierea contractului individual de muncă/actului adițional la contract, după caz, semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată, însoțită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului.

De asemenea, angajatorul poate opta pentru utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate, însoțită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului, pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului individual de muncă, în condițiile stabilite prin regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, potrivit legii.

Firmele IT membre ale patronatului industriei de software din România (ANIS) au criticat joi această ordonanță de urgență.

„OUG-ul prevede necesitatea folosirii semnăturii calificate și sigiliului electronic calificat pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă rezultate la încheierea și pe parcursul executării acestuia (includem aici cereri de concediu, sau alte notificări), deși în trecut reprezentanții cu atribuții de control al statului recunoșteau semnătura electronică în toate formele sale, inclusiv semnătura electronică simplă, bazându-se pe legiferarea Europeană. Mai mult decât atât, automatizarea proceselor de HR poate suferi considerabil dacă instrumente digitale care satisfăceau nivelul de încredere electronic necesar (inclusiv marca temporală) companiilor mari nu vor mai putea fi utilizate, fiind nevoie de un sigiliu electronic aplicat separat acestora” - au reclamat, printre altele, firmele de software membre ANIS.

 

Monitorul Oficial Partea I Nr. 474 by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
3090
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri