Claudiu Zamfir

Noi reguli UE la închirierile de locuințe pe Airbnb și alte platforme online de cazare pe termen scurt

inchiriere-dreamstime

Platformele online prin care proprietarii scot locuințe la închiriere pe termen scurt, cum sunt Airbnb, Booking.com și altele, vor putea fi obligate de autoritățile din statele UE, inclusiv din România, să atribuie  gazdelor numere de înregistrare unice și să elimine de pe site proprietarii care nu și le afișează corect, conform unui regulament propus luni de Comisia Europeană.

Legislația nou-propusă pleacă de la ideea că afacerile cu închirierea locuințelor pentru turiști „pot da naștere la motive de îngrijorare pentru anumite comunități locale care se confruntă, de exemplu, cu lipsa unor locuințe accesibile” - a menționat Comisia Europeană, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Noile norme ar urma să îmbunătățească colectarea și schimbul de date de la gazde și de la platformele online. Mai departe, datele colectate vor „sta la baza unor politici locale eficace și proporționale pentru a aborda provocările și oportunitățile legate de sectorul închirierilor de locuințe pe termen scurt”.

Regulamentul propus vor ar urma să conducă la îmbunătățirea transparenței în ceea ce privește identificarea și activitatea gazdelor care oferă cazare pe termen scurt și normele pe care trebuie să le respecte și vor facilita înregistrarea gazdelor.

Legislația propusă va aborda și „fragmentarea actuală a modului în care platformele online fac schimb de date și, în cele din urmă, vor contribui la prevenirea listărilor ilegale”. CE susține că  „acest lucru va contribui la un ecosistem turistic mai durabil și va sprijini tranziția digitală a acestuia”.

Principalele prevederi ale regulamentului european propus în domeniul cazării pe termen scurt

Potrivit CE, viitorul regulament europeanva avea următoarele efecte:

  • va armoniza cerințele de înregistrare a gazdelor și a proprietăților lor propuse pentru închiriere pe termen scurt atunci când aceste cerințe sunt impuse de autoritățile naționale: sistemele de înregistrare vor trebui să fie integral online și ușor de utilizat.  Un set similar de informații relevante privind gazdele și proprietățile acestora, și anume „cine”, „ce” și „unde” ar trebui să devină necesar. La finalizarea înregistrării, gazdele ar trebui să primească un număr de înregistrare unic.
  • va clarifica normele pentru a asigura afișarea și verificarea numerelor de înregistrare: platformele online vor trebui să faciliteze afișarea de către gazde a numerelor de înregistrare pe platformele lor. De asemenea, platformele vor trebui să verifice în mod aleatoriu dacă proprietarii înregistrează și afișează numerele corecte. Autoritățile publice vor avea posibilitatea să suspende numerele de înregistrare și vor putea solicita platformelor să elimine de pe listă gazdele neconforme.
  • va raționaliza schimbul de date între platformele online și autoritățile publice: platformele online vor trebui să facă schimb de date cu autoritățile publice, o dată pe lună, în mod automatizat, cu privire la numărul de nopți închiriate și la numărul de oaspeți. Pentru platformele mici și microplatforme sunt prevăzute posibilități de raportare mai ușoare. Autoritățile publice vor putea primi aceste date prin intermediul „punctelor de intrare digitale unice” naționale. Acest lucru va sprijini elaborarea unor politici bine orientate.
  • va permitere reutilizarea datelor, în formă agregată: datele generate în temeiul prezentei propuneri vor contribui, în formă agregată, la statisticile privind turismul produse de Eurostat și vor contribui la viitorul spațiu european al datelor pentru turism. Aceste informații vor sprijini dezvoltarea unor servicii inovatoare legate de turism.
  • va stabili un cadru de punere în aplicare: Statele membre UE, inclusiv România, vor monitoriza punerea în aplicare a acestui cadru de transparență și vor institui sancțiunile relevante pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute în prezentul regulament.

Etapele următoare pentru aplicarea viitorului regulament

Propunerea de regulament a Comisiei Europene va fi discutată în vederea adoptării de Parlamentul European și de Consiliu Uniunii Europene (miniștri din statele UE).

După adoptarea și intrarea sa în vigoare, statele membre vor avea la dispoziție o perioadă de doi ani pentru a stabili mecanismele necesare pentru schimburile de date.

Descarcă de AICI propunerea de regulament european privind platformele de închiriere a locuințelor pe termen scurt...

Locuinețele închiriate de proprietari reprezintă un sfert din unitățile de cazare turistice din UE

Închirierile de locuințe pe termen scurt se dezvoltă rapid în UE, fiind stimulate în mare măsură de economia platformelor. Acestea reprezintă aproximativ un sfert din totalul unităților de cazare turistică din UE, iar numărul lor crește semnificativ în întreaga UE, potrivit unor date citate de Comisia Europeană.

Această tendință a fost confirmată în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19: numărul rezervărilor de locuințe pe termen scurt în timpul verilor din 2020 și 2021 a depășit nivelurile echivalente din 2018.

În plus, numărul de rezervări în prima jumătate a anului 2022 a crescut cu 138% în comparație cu aceeași perioadă din 2021. Închirierile pe termen scurt au devenit esențiale pentru ecosistemul turistic al UE, inclusiv pentru turiști și gazde, precum și pentru multe comunități, creând atât oportunități, cât și provocări.

Propunerea de regulament privind colectarea și schimbul de date referitoare la serviciile de închiriere de locuințe pe termen scurt este o acțiune-cheie a căii de tranziție pentru turism, publicată de Comisia Europeană în februarie 2022. Propunerea a fost anunțată în Strategia Comisiei pentru IMM-uri din martie 2020, cu scopul de a promova dezvoltarea echilibrată și responsabilă a economiei colaborative în cadrul pieței unice, cu respectarea deplină a intereselor publice.

Aceasta va completa și instrumentele existente, în special Actul legislativ privind serviciile digitale, care reglementează platformele online, și normele Directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC7).

Parallax

Vizualizari
3281
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri