Claudiu Zamfir

UE vrea să impună platformelor video on-line gen Netflix cotă minimă de conținut european de 30%

Thumbnail

Uniunea Europeană vrea să impună platformelor video online de tip video-on-demand, cum sunt Netflix, Amazon Video sau YouTube Premium, ca 30% din conținutul oferit consumatorilor din UE să fie de proveniență europeană.

Parlamentul European susține că modificările legislaţiei în sectorul audiovizual vizează o „mai bună protejare a drepturilor minorilor, reguli mai stricte pentru publicitate şi o cotă de 30% pentru conţinutul european pe platformele video online”.

Cota minimă de 30% producție europeană este propusă pentru platformele de video-on-demand, cum sunt Netflix sau Amazon Video, pentru conținutul disponibil în statele UE.  Aici putea intra și YouTube Premium, care difuzează filme originale în multe state UE, nefiind însă disponibil și în România.

Totodată, platformele video online „sunt invitate să contribuie la dezvoltarea producţiilor europene, fie printr-o investiţie directă în conţinut, fie printr-o contribuţie la fondurile naţionale”, mai spune Parlamentul European.

De asemenea, platformele online de video-sharing, cum sunt YouTube și Facebook, vor trebui să creeze un „mecanism transparent, uşor de utilizat şi eficient, care să permită utilizatorilor să semnaleze sau să raporteze conţinutul”. Se dorește astfel o mai bună protejare a drepturilor minorilor faţă de conţinutul publicitar care incită la violenţă, ură sau acte de terorism.

Sunt propuse și reguli stricte pentru domeniul publicitar, în ceea ce priveşte plasarea de produse în cadrul programelelor TV dedicate minorilor şi conţinutul disponibil pe platformele video online, fie de video-sharing, fie de video-on-demand.

Europarlamentarii au propus şi un mecanism de protectie a datelor cu caracter personal pentru copii, impunând măsuri pentru ca datele colectate de către sectorul audiovizual să nu fie utilizate în scop comercial.

De asemenea, pentru posturile TV și radio tradiționale modificările propuse ar urma să impună o cotă maximă de 20% de publicitate în perioada de difuzare între orele 6:00 și 18:00, lăsând canalelor radio şi TV flexibilitatea de a-şi adapta perioadele de publicitate.    

Textul legislativ a fost adoptat cu 452 de voturi pentru, 132 împotrivă şi 65 de abţineri.

Pentru ca legea revizuită să intre în vigoare, acordul trebuie să fie aprobat de Consiliul UE (miniștri ai statelor membre). Statele membre dispun de 21 de luni de la intrarea sa în vigoare pentru a transpune noile norme în legislaţia naţională.

Parallax

Vizualizari
541
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri