de Redacția StartupCafe.ro

Modificările Codului fiscal afectează saloanele de înfrumusețare (platformă de rezervări online)

Thumbnail

Proprietarii de saloane de înfrumusețare au concediat o parte dintre angajații cu normă de 6 ore, ca urmare a creșterii taxelor asupra sectorului de beauty, potrivit unui studiu realizat de platforma de rezervări online Stailer.

„Mulți dintre antreprenori nu au mai avut posibilitatea să-și țină în echipă stiliștii part-time de la 1 august 2022 întrucât nu-și mai pot permite”, conform Stailer, care mai arată că de la 1 august 2022, pentru contractele part-time trebuie plătite taxe, contribuţii şi impozite aferente salariului minim pe economie (de 2.550 de lei brut). 

Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, citate de platforma de rezervări online, la nivel național există aproape 37.000 de profesioniști în industria de înfrumusețare (număr ce include și PFA-urile), dintre care 14.000 sunt SRL-uri.  

Reducerea plafonului prin a cărui depăşire PFA-urile la normă de venit au obligaţia de a trece la sistemul real (de la 100.000 de euro la 25.000 de euro) este masura fiscală care va influența cel mai mult piața saloanelor de înfrumusețare începând cu anul 2023, potrivit Stailer. 

Antreprenorii și specialiștii din industrie sunt și vor fi afectați în mare măsură de modificările la Codul fiscal, iar principalul efect va fi creșterea prețurilor, avertizează platforma de rezervări online.

Redăm problemele identificate de platforma românească de rezervări online la salon.

  • O altă problemă o reprezintă faptul că în piață mereu sunt ucenici (oameni în training) care vin să învețe, și prin simplul fapt că lucrează în salon trebuie să existe o formă de organizare. 
  • O altă problemă este că proprietarilor de saloane le este greu să păstreze angajații cu un program de 8 ore. 
  • Firmele de profil au angajați cu 6 ore întrucât acesta este timpul efectiv de lucru, însă  trebuie să le plătească contribuțiile pentru un program de 8 ore. Totodată, multe probleme apar la saloanele din mall-uri, unde angajații obișnuiau să lucreze în două schimburi de câte 6 ore (12 ore, de la 10am la 10pm, le este impus astfel prin contract de către mall-uri).

Noile modificări vor crește evaziunea fiscală

De asemenea, măsurile care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023 vor provoca o creștere semnificativă a evaziunii fiscale. Astfel, o parte din plățile cu cardul vor fi înlocuite de tranzacții informale prin aplicații ca Revolut (o practică prezentă deja în multe saloane).

Potrivit Stailer, multe saloane vor emite bonuri la clienții noi și vor face evaziune pentru serviciile oferite clienților vechi, unde nivelul de “încredere” este mai ridicat. Măsurile nu sunt eficiente deoarece nu elimină concurența neloială, alimentată de angajații care scot clienții din ecosistem (salon), și iau clienții acasă.

“Prin urmare, antreprenorii și saloanele nu pot concura cu cei care lucrează de acasă, de exemplu, pentru serviciile manichiură. Proprietarii de saloane nu găsesc manichiuriste, deoarece cele mai multe lucrează acasă, ilegal. Aceasta este cea mai afectată nișă de servicii de înfrumusețare, împreună cu make-up-ul. Mulți stiliști vin la salon, își fac clienți și apoi îi duc acasă. Este mult mai profitabil așa, deoarece în salon prețurile sunt mai mari și profitul mai mic. Sau își recrutează clienți de pe rețelele sociale, cu profile de pe care se promovează produse ale diferitelor branduri”, a declarat Andrei Ursachi, CEO Stailer. 

Potrivit specialiștilor Stailer, saloanele vor aborda o facturare fragmentată, să nu devină plătitori de TVA, sau își vor crea mai multe firme. În cursurile de pregătire profesională, zona de fiscalitate nu este adusă la cunoștința cursanților  Dimpotrivă, sunt încurajați să lucreze ilegal, așa cum profesează o mare parte din colegii de breaslă (cei cu experiență).

Profesioniștii din domeniul beauty au nevoie de mai multă educație financiară

Gradul de educație financiară a profesioniștilor din domeniul beauty este foarte redus, mai ales pe partea de fiscalitate, potrivit Stailer. În schimb, saloanele din mall-uri sunt cei mai buni contribuabili, deoarece au reguli foarte stricte.

De cele mai multe ori saloanele lucrează corect. 90% dintre saloanele de beauty sunt neplătitoare de TVA deși încasează mult mai mulți bani. Sumele declarate sunt foarte mici, se poate verifica foarte ușor pe site-urile de specialitate. Sumele declarate nu sunt sustenabile pentru un business funcțional. Majoritatea stiliștilor se dezvoltă cu mentalitatea “dacă toți fură, eu de ce să plătesc”. 

Industria de beauty, în care activează peste 37.000 de specialişti (PFA-uri şi SRL-uri), este una cu multe probleme. Proprietarii saloanelor de înfrumusețare spun că lucrează în zona gri deoarece altfel nu ar supraviețui și arată cu degetul către cei care lucrează informal de acasă. 

Parallax

Vizualizari
1820
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.598
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.95

publishing: 3.1

expertise: 0.09

rating: 1.598

Articole publicate : 974
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri