Claudiu Zamfir

Modificare la PFA, II, IF, propusă de 54 de parlamentari de la Putere

pfa-dreamstime.jpg

Un număr de 54 de parlamentari de la PNL au depus la Senat o propunere de lege care ar urma să permită personelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor familiale (IF) și întreprinderilor individuale (II) să trecă la societate cu personalitate juridică, cum sunt SRL-urile, de exemplu.

„Prin derogare de la prevederile art.21, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale înregistrate în temeiul Ordonanţei de urgență nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfăşurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale își pot transforma forma de organizare în societate cu personalitate juridică”, prevede inițiativa legislativă.

Pentru această transformare, PFA-urile, II-urile și IF-urile vor trebui să depună la judecătorul delegat de pe raza teritorială a Registrului Comerțului următoarele:

  • a) certificatul de înregistrare obținut conform Ordonanţei de urgenţă nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale;
  • b) actul constitutiv al societăţii şi dovada efectuării vărsămintelor în temeiul actului constitutiv, cu excepția societăților cu răspundere limitată;
  • c) dovada sediului declarat;
  • d) certificatul de atestare fiscală;
  • e) codul de înregistrare în scopuri de TVA, după caz.

Societatea cu personalitate juridică înfiinţată prin transformarea PFA, II sau IF îşi va menţine datele de identificare fiscală și codul de înregistrare în scopuri de TVA, conform propunerii de lege.

Parlamentarii liberali își motivează inițiativa legislativă prin faptul că multe PFA-uri, II-uri și IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, măsurat prin cifra de afaceri, care „impune necesitatea trecerii de la contabilitate în partidă simplă la contabilitate în partidă dublă şi diversificarea codurilor CAEN”.

Legislaţia actuală impune însă restricții asupra acestor forme de organizare, fără a oferi posibilitatea de transformare, „singura soluție rămasă este desființarea acestora”. „Aceasta conduce la pierderea întregului istoric fiscal, bancar şi a relațiilor comerciale construite de-a lungul timpului”, mai spun parlamentarii de la Putere.

Ei spun că propunerea lor reprezintă „o soluţie legislativă care să ofere un cadru juridic pentru transformarea acestor entități în persoane juridice, precum societățile cu răspundere limitată (SRL)”.

Aceasta „ar reduce sarcina administrativă a statului şi ar facilita accesul la procedurile prevăzute de legislație pentru persoanele fizice şi juridice”, susțin inițiatorii.

 De asemenea, modificarea legislativă „ar contribui la efortul de debirocratizare şi simplificare a proceselor administrative”, conform parlamentarilor.

„Un alt beneficiu major al acestei modificări legislative ar fi faptul că persoanele care au accesat fonduri nerambursabile pentru proiectele lor şi aleg să se transforme din PFA/II/IF în SRL nu vor mai fi obligate să returneze întreaga sumă primită, plus penalitățile aferente, în cazul în care alegeau să desfiinţeze entitatea în perioada de monitorizare a proiectului. Prin transformarea în persoane juridice, acestea pot menține viabilitatea economică a companiilor lor, asigurându-se că obiectivele proiectelor finantate sunt îndeplinite în mod eficient” - mai spun parlamentarii liberali care au depus inițiativa legisativă.

 

Propunere Lege Pfa by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
4442
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri