Denisa Crăciun

Ministrul Finanțelor, despre e-Transport: Toate bunurile care tranzitează punctele de frontieră sunt declarate la punctele vamale

Thumbnail

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat luni, la o conferință de presă despre utilizarea sistemului RO e-Transport, că „toate bunurile care tranzitează punctele de trecere a frontierei sunt declarate la punctele vamale, iar aceste declarații sunt preluate în Spațiul Privat Virtual, după care își urmează cursul de verificare a riscului de fraudă fiscală”. 

Potrivit lui Boloș, de la începutul anului 2024 și până acum, la punctele de trecere a frontierei au fost înregistrate 152.000 de declarații pentru achizițiile intracomunitare.

„De la începutul anului și până acum, pe declararea obligatorie la punctele de trecere a frontierei pentru achizițiile intracomunitare am primit 152.000 de astfel de declarații. Este fără amendă până la data de 1 iulie 2024”, a anunțat Marcel Boloș.

El a mai precizat că declarația este obligatorie.

„Încercăm, prin intermediul mijloacelor noastre de publicitate, inclusiv la punctele de trecere a frontierei, să distribuim pliante în care să precizăm și să facem cât mai constientă această obligație de declarare a achizițiilor intracomunitare a oricărui tip de operațiune de transport la punctele de trecere a frontierei”, a menționat ministrul Finanțelor. 

Totodată, ministrul a mai spus că este vorba despre „o extensie a sistemului care funcționează în momentul de față”. 

„Până la sfârșitul anului trecut au fost 19 milioane de declarații de transport care au fost preluate. În acest an, se extinde pentru toate bunurile, aceasta este noutatea cea mai mare pentru noi, toate bunurile care tranzitează punctele de trecere a frontierei sunt declarate la punctele vamale. Aceste declarații sunt preluate în Spațiul Privat Virtual, după care - atenție - își urmează cursul de verificare a riscului de fraudă fiscală” - Marcel Boloș. 

Ministrul Finanțelor a mai declarat că în baza acestei declarații de transport, urmează ca mai departe să fie monitorizată  trasabilitatea acestor bunuri. 

Ce înseamnă acest lucru? Să nu se mai culce pe o ureche evazioniștii că vor dispărea aceste bunuri din circuitul comercial, pentru că sistemul pe care l-am gândit este acela care urmărește de la momentul declararării până la momentul valorificării acestor bunuri prin operațiuni de vânzare-cumpărare. Deci să nu mai stea foarte liniștiți”, a încheiat Boloș. 

Parallax

Vizualizari
3866
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri