Claudiu Zamfir

Ministerul Agriculturii ar trebui să găsească soluții pentru parcurile de energie solară și eoliană care necesită scoterea terenurilor din circuitul agricol - Consiliul Concurenței

panou-solar-eoliene-dreamstime

Consiliul Concurenței recomandă Ministerului Agriculturii să identifice soluții care să faciliteze procedura de scoatere a terenului extravilan din circuitul agricol pentru înlesnirea investițiilor în parcuri de producțuere a energiei eoliene și solare.

Autoritatea de concurență a finalziat „Studiul privind posibila restricționare a accesului pe piață producătorilor de energie din surse regenerabile, în cadrul procesului de autorizare/avizare de către autoritățile publice”. În urma acestuia, Consiliul Concurenței a făcut o serie de recomandări ministerelor implicate.

Autoritatea de concurență a constatat că printre aspectele care îngreunează procesul de autorizare și împiedică accesul investitorilor pe piață se regăsește interpretarea neunitară a prevederilor legale la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale (UAT). Ca urmare, Consiliul Concurenței a recomandat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MLDPA) asigurarea unei interpretări unitare la nivelul UAT-urilor, prin adoptarea, în cadrul legislației secundare, a prevederilor din Anexa nr .6 - Avize necesare la autorizarea construcțiilor noi la Proiectul de Cod (varianta inițială).

Întrucât scoaterea terenului din circuitul agricol este o procedură obligatorie pentru a putea construi capacități de producere a energiei regenerabile, proiecte ce se pot construi în extravilan, în limita a 50 ha pentru terenurile agricole de clasa a III-a, a IV-a și a V-a de calitate, Consiliul Concurenței face o serie de recomandări pentru a simplifica procedura.

Astfel, autoritatea de concurență recomandă Ministerului Agriculturii să identifice soluții care să faciliteze procedura de scoatere a terenului extravilan din circuitul agricol, astfel încât solicitantul să interacționeze doar cu Direcția Agricolă Județeană, prin depunerea unei singure documentații, fără să fie implicate mai multe instituții din subordinea ministerului.

Totodată, sunt necesare demersuri pentru a permite construirea parcurilor fotovoltaice și eoliene pe terenurile agricole, situate în extravilan, având clasa III, IV și V de calitate (terenuri mai puțin fertile), indiferent de suprafață, dar și a construirii parcurilor eoliene pe terenurile agricole, situate în extravilan, având clasa I 2 și II de calitate (cele mai fertile), cu asigurarea scopului urmărit din perspectiva producției agricole prin utilizarea în sistem dual a acestor terenuri.

Procesul se va simplifica odată cu intrarea în vigoare a Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor și punerea în aplicare a Ordonanței de Urgență privind licența industrială unică, promovată de Consiliul Concurenței și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și care urmărește debirocratizarea mediului de afaceri. Astfel, toate licențele, autorizațiile, acordurile, avizele sau permisele necesare desfășurării activității vor fi obținute în cadrul unei singure proceduri, realizată electronic, prin intermediul Punctului de contact unic electronic pentru licența industrială, autorizația de construire urmând să fie inclusă în licența unică industrială începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Acțiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut teren

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar această tendință este de așteptat să persiste având în vedere intenția globală de tranziție către politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piața nu a înregistrat un avans constant și sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB România, în ultimele luni, acțiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, înregistrând o performanță semnificativ mai mică față de companiile producătoare de combustibili fosili, cele pe care ar trebui să le înlocuiască. Iar asta în contextul în care ratele mai mari ale dobânzilor își pun amprenta și asupra acestui sector.

„Indicele S&P Global Clean Energy Index, alcătuit din 100 cele mai mari companii din domeniul energiei solare, eoliene și alte activități legate de sursele regenerabile, a scăzut cu 20% în ultimele două luni, ceea ce a dus evoluția de la începutul anului, până în prezent, la 30%. Iar acest lucru plasează sectorul pe drumul spre cea mai slabă performanță anuală din 2013. În schimb, indicele S&P 500 Energy Index, care are o pondere mare în sectorul petrolului și gazelor naturale, a înregistrat o pierdere de numai 4,30% de la începutul anului”, precizează Radu Puiu.

Corecțiile de pe această piață apar în ciuda zecilor de miliarde de dolari alocate prin credite fiscale, subvenții și împrumuturi ale guvernelor către companiile de energie verde din SUA și Europa. Sectorul de energie regenerabilă a fost deosebit de vulnerabil la creșterea ratelor dobânzilor, deoarece multe companii au încheiat contracte pe termen lung, stabilind prețul la care vor vinde energia înainte de a-și dezvolta proiectele. Pe măsură ce inflația globală a crescut, companiile din domeniul energiei verzi au fost afectate de o creștere uriașă a costurilor, exacerbată de cererea tot mai mare de proiecte de energie regenerabilă. Totodată, dobânzile ridicate au făcut ca împrumuturile în creștere să fie mai împovărătoare.

”Producătorii de energie regenerabilă suferă, în mare parte, de pe urma unui sezon de raportări financiare dezastruoase, determinate de lanțurile de aprovizionare problematice, de problemele de fabricație și de costurile de producție în creștere. Toate acestea afectează profiturile”, explică analistul XTB România. În contextul în care lumea încearcă să treacă în ritm alert la o energie mai curată, producătorii de echipamente se străduiesc să țină pasul cu cererea globală în creștere. Asta duce la majorarea costurilor de producție și la întrebări cu privire la sustenabilitatea economică a proiectelor de anvergură ale principalilor jucători din industrie.

Parallax

Vizualizari
1014
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri