Claudiu Zamfir

Termen ANAF 2018: Se depune declarația de trecere la impozitul pe venitul microîntreprinderii

Thumbnail

Firmele care trec de la plata impozitului pe profit la impozitul pe venitul microîntreprnderii, odată cu majorarea pragului prevăzut de Codul fiscal în acest sens de la 1 ianuarie 2018, trebuie să depună declarația 010 pentru modificarea vectorului fiscal la termenul stabilit.

Acest termen  este 31 martie 2018, a anunțat Agenția Națonală de Administrare Fiscală, pe pagina sa oficială.

„Plătitorii de impozit pe profit în anul 2017, care la 31.12.2017 îndeplinesc condițiile pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor în anul 2018, depun declarația 010 pentru modificarea vectorului fiscal până la data de 31 martie 2018” - atrage atenția ANAF.

31 martie 2018 pică într-o sâmbătă, motiv pentru care termenul de depunere a formularului 010 - Declarația de înregistrare fiscală/ Declarația de mențiuni/ Declarația de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică ar trebui să fie 2 aprilie, de fapt.

Reamintim că, prin OUG 79/2017, Guvernul a majorat de la 500.000 de euro la 1 milion de euro pragul cifrei de afaceri de la care firmele trebuie spă treacă automat de la plata impozitului pe profit de 16% la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii, care este de 1% pentru societățile cu cel puțin un angajat, și de 3% pentru firmele fără angajați.

Au fost introduse în acest sistem și firmele care au venituri din consultanță și management, indiferent de ponderea acestora în totalul veniturilor. La fel, firmele care se ocupă cu jocuri de noroc, asigurări, domeniul bancar, exploatarea zăcămintelor pot intra și ele aici dacă se încadrează în plafonul cifrei de afaceri de 1 milion de euro.

De asemenea, prin aceeași ordonanță de urgență s-a eliminat și posibilitatea ca firmele cu cifra de afaceri sub prag, dar care au capital social de minimum 45.000 de lei, să poată trece la impozit pe profit. În Senat, prin proiect de lege, s-a propus ca ordonanța de urgență 79/2017 să se modifice astfel încât firmele care au capital social de minimum 45.000 de lei și minimum 2 salariați să poată opta pentru trecerea la impozit pe profit de 16%. Proiectul este la Camera Deputaților, care nu a luat o decizie până la finalul anului 2017. Pentru a se modifica astfel Ordonanța de Urgență, e nevoie ca proiectul de lege cu amendamentul respectiv să fie adoptat de Cameră. Până atunci, avem doar OUG 79/2017, în forma decisă de Guvern.

Declarația se depune, direct (reprezentant legal) sau prin împuternicit la registratura organului fiscal competent ori la poștă prin scrisoare recomandată, la termenele stabilite de legislația în vigoare.

Organul fiscal competent pentru contribuabilii care se înregistrează direct (reprezentant legal) sau prin împuternicit, este organul fiscal în a cărui rază teritorială își are domiciliul fiscal contribuabilul sau, în cazul depunerii declarației de mențiuni, organul fiscal în a cărui evidență este înregistrat.

Declarația se completează în două exemplare, înscriindu-se cu majuscule, citeț și corect, toate datele prevăzute. Un exemplar se păstrează de contribuabil, iar celălalt exemplar se depune la organul fiscal competent.

Citește și:

LISTA 2018: Principalele taxe și impozite modificate pentru firme, PFA, persoane fizice

Parallax

Vizualizari
8461
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
stela
paraschivoiu
exact informațiile de care aveam nevoie si termenele pe care mai mult le intuiam. mulțumesc!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri