Adi Iacob

VIDEO O lună cu noua taxă a Guvernului: Firmele românești ar putea primi credit mai greu

Thumbnail

Antreprenorii români susțin că ordonanța de urgență 114/2018, prin care statul a introdus suprataxarea băncilor, companiilor de telecomunicații și a celor din energie, afectează mediul de afaceri din România. Tiberiu Moisa (FOTO), directorul general adjunct al Băncii Transilvania, a explicat în cadrul unei eveniment la care au participat mai mulți antreprenori români că accesul IMM-urilor la finanțare este dependent de profitul băncilor. 

Liderii Fundației Romanian Business Leaders (RBL) au dezbătut primele efecte economice ale OUG 114, după prima lună de la intrarea în vigoare și cum văd antreprenorii proiectul de Buget anunțat de Guvern. 

Tiberiu Moisa a precizat că deși la prima vedere nu este vizibilă legătura dintre profiturile generate de bănci și modul în care se dezvoltă afacerile româneaști, de fapt, scăderile afectează direct posibilitatea firmelor mici de a obține finanțări.

"Ordonanța de urgență care privește zona de banking este stabilită la o valoare foarte mare; o valoare care ajustează într-un mod semnificativ profiturile pe care le generează băncile. Chiar dacă la o primă vedere nu vezi care este legătura dintre profiturile generate de bănci și modul în care societatea românească se dezvoltă, eu o să îndrăznesc să fac o legătură.

Foarte multă lume se gândește la IMM-uri ca la o masă compactă de companii, omogenă, în care activează sute de mii de firme, dar nu este deloc omogenă și nici pe departe compactă. Este foarte eterogenă, foarte diverificată. 

La bază, sunt foarte multe firme mărunte care nu au de partea lor nici cifre financiare, nu au garanții, nu au un acces foarte bun la know-how. Au în schimb dăruirea antreprenorului care încearcă să-și susțină familia și să-și realizeze visele. 

Pe măsură ce crește cifra de afaceri, această bază se îngustează teribil către vârf acolo unde sunt companiile foarte mari.

Accesul la finanțare nu este constant. Accesul la finanțare este foarte bun în zona de vârf a companiilor și este foarte foarte modest, în România, în această bază în care sunt nenumărate companii. 

Accesul la finanțare este dependent de profit și de capacitatea de dezvoltare a instituțiilor financiare. În momentul în care afectezi profitul, afectezi capacitatea de dezvoltare a acestor companii și, implicit, modul în care instituțiile financiare susțin economia și societatea românească", a explicat Tiberiu Moisa, director general adjunct al Băncii Transilvania.

Parallax

Vizualizari
4168
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri